Wat is het verschil tussen een koppeling met en zonder een WD-afdichting?

Hydrauliekkoppelingen bestaan in uitvoeringen zonder en met rubberen afdichtring (WD-afdichting). Waarin verschilt de werking precies van elkaar en wanneer pas je welke koppeling toe? In deze video legt onze productspecialist Eerjan het uit.

Transcriptie

Vandaag gaan we het hebben over het verschil tussen twee koppelingen die op het eerste oog gelijk zijn: een “klassieke” afdichting zonder, en een “moderne” met een WD-afdichting (Weichdichtung). Hier heb ik twee koppelingen met aan de ene kant een 22L-pijp/slangaansluiting en aan de andere kant een duims aanlsuiting.

Deze koppelingen gebruik je om twee componenten met elkaar te verbinden. Je kunt deze aansluiten op bijvoorbeeld een ventielblok, een in-line component of terugslagklep. Aan de andere kant van de koppeling verbind je bijvoorbeeld een stuk leiding of een hydrauliekslang. In de basis gebruik je een koppeling om twee componenten aan elkaar te zetten.

Koppelingen met klassieke afdichting

Ik heb hier een koppeling met een klassieke afdichting. Bij deze afdichting zie je een klein randje zitten. Op het moment dat je deze koppeling aan gaat draaien, dan snijdt deze in het onderliggende materiaal. Het bijt zich als het ware vast. De ondergrond die je gebruikt is niet in alle gevallen vlak. Hierdoor kunnen er kleine ruimtes tussen het snijvlak van de koppeling en het onderliggende materiaal ontstaan. Dit vergroot de kans op lekkage.

Koppelingen met WD-afdichting

Het nieuwe type koppeling heeft een rubberen afdichtring waarmee je de ondergrond vlak maakt. Het zachte materiaal – in het Duits Weichdichtung- vormt zich beter naar scheefloop of oneffenheden in de ondergrond dan de klassieke koppeling. De rand zorgt ervoor dat deze niet te ver gedraaid kan worden. Met deze WD-afdichting heb je dus altijd een goede verbinding.

Kies voor zekerheid

Als productspecialisten adviseren wij dan ook altijd een koppeling in WD-uitvoering. Waarom verkopen wij beide uitvoeringen vraag je je misschien af. Dat heeft met de prijs te maken. De kostprijs van de klassieke koppelingen ligt iets lager dan de modernere uitvoering met de rubberen afdichtring.

Dat is in het kort het verschil tussen een koppeling met en zonder een WD-afdichting. Heb je hier nog vragen over, stel ze gerust hier onder het artikel, of bel, chat of mail met ons. We helpen je graag verder.

*In deze video gebruikte Eerjan de volgende producten:
GES12LR12WD
GES12LR12