Hydraulische cilinders opslaan? Doe het goed!

Wie hydraulische cilinders voor langere tijd niet gebruikt, moet zorgen voor een goede opslag. Bijgaand enkele tips om de cilinders optimaal en veilig te conserveren. Het maakt hierbij niet uit of de cilinders nieuw zijn, of afkomstig uit een bestaande hydraulische installatie.

Tiplijst voor goede opslag hydraulische cilinders:

  • Bewaar de cilinders altijd volledig ingetrokken.
  • Laat eventuele restolie uit de cilinder lopen.
  • Vul de cilinder in de aansluiting aan stangzijde met schone hydrauliekolie, zodat deze volledig gevuld is met olie (*lucht er uit).
  • Plug de cilinder af met stalen pluggen of blindplaten.
  • Bescherm onbedekte cilinderstang, bijvoorbeeld met olie geïmpregneerde tape. Zorg er hierbij wel voor dat de stang volledig is ingetrokken.
  • Smeer de inwendige delen van de bevestigingen (aanlasoog, gaffel, etc) en bescherm ze tegen corroderen.
  • Sla de cilinder binnen op in een schone, droge ruimte.

(*)Wanneer er lucht achterblijft in de cilinderbuis en deze lucht is niet helemaal droog, dan kan bij daling van de omgevingstemperatuur, het vocht in deze lucht condenseren en neerslaan op de binnenzijde van de cilinderbuis. Hierdoor kan zich roest en roestputjes vormen op de binnenzijde van de cilinderbuis. Dit kan leiden tot ernstige schade aan de cilinder en tot uiteindelijke uitval.

Pas op voor drukopbouw

Het volledig vullen met schone hydraulische olie voorkomt dat dit gebeurt, maar zelfs dan is extra aandacht van belang:

Stel je slaat hydraulische cilinders in de wintermaanden volgens genoemde procedure op bij een omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Anderhalf jaar later, in het midden van de zomer, legt de monteur deze cilinder bij de machine voor montage. Binnen korte tijd stijgt de temperatuur van de cilinder naar 35 graden Celsius. Door deze temperatuurstijging kan de druk in de cilinder enorm oplopen. Deze theoretische druk is te berekenen: P(bar = 11,8 x (T2 – T1). In dit geval is dat: 11.8 x (35 – 10) = 295 bar !

Er is dus voorzichtigheid geboden, als je de plug aan stangzijde losdraait…!