Hoe wijzig je de draairichting van een tandwielpomp?

Het kan voorkomen dat de draairichting van je tandwielpomp niet geschikt is voor een toepassing en je deze wilt omkeren. Onze experts kunnen dit uiteraard voor je doen, maar deze klus kun je ook zelf uitvoeren. In deze video laat onze productspecialist Eerjan zien hoe je dat doet.  

Transcriptie

Vandaag gaan de draairichting van een hydraulische tandwielpomp aanpassen. Om dit te laten zien heb ik twee pompjes meegenomen. Ik heb hier al een uit elkaar geschroefd. Dit is een D (van het Italiaanse ‘destra’, oftewel rechtsdraaiend) en de pomp die ik uit elkaar is geschroefd is linksdraaiend (S van ‘sinistra’). 

Close-up van de Casappa  PLP108S081E1 tandwielpomp met de 'D' van destra.

Close-up van de Casappa  PLP108S081E1 tandwielpomp met de 'S' van sinistra.

De onderdelen van de tandwielpomp 

Bekijken we de verschillende onderdelen dan zie je hier aan de achterkant je de bouten. Als je die losdraait dan heb je het pomphuis met een kleine en een grote aansluiting.

Je hebt het voordeksel waar de as uitkomt. Aan de achterkant heb je het achterdeksel en daartussenin heb je je tandwielen en een bril. Dat zijn in het kort de onderdelen: de bouten aan de achterkant, de as die uitsteekt aan de voorkant, de moer met een ring eronder en een kapje er overheen. In de as zit een heel klein spietje met een kap. Je hebt het huis met aan de boven- en onderkant de afdichtringen. Houd rekening met de paspennen, die zitten altijd aan de dekselzijde. Aan de dekselzijde zie je dat er puntjes in de deksel zitten en daar vallen heel mooi de paspennen in. Probeer die paspennen niet kwijt te raken. 

De kleine aansluiting op het pomphuis
Kleine aansluiting
Het voordeksel van het pomphuis
Voordeksel
De tandwielen met as aan de linkerkant
Tandwielen

De grote aansluiting op het pomphuis
Grote aansluiting
Het achterdeksel van het pomphuis
Achterdeksel
De bril met sleufjes
De ‘bril’

Aan de achterkant zitten geen paspennen. Het maakt in principe niet heel veel uit hoe ze komen. Je ziet wel een kleine uitsparing en ik weet dat bij de pomp die we gaan demonteren de uitstekende as ook zit.  

Hier zie je de as-samenstelling zoals die in het pomphuis zit. De zwarte ring is de afdichtring en de rode de backup-ring, die zorgt ervoor dat de O-ring beter afdicht door de druk die er is.  

We zien in dit geval de opening van de afdichtring aan deze kant en je ziet hier ook de sleufjes bij het lager.   

Close-up van de bril waar de sleufjes voor de olie zichtbaar zijn

Bij het draaien krijg je aan de perszijde wel 250 bar. Aan de tankzijde heb je bijna geen druk, daar zuigt hij hem aan en heb je eigenlijk een negatieve druk. Bij het draaien wordt er ook wat olie meegenomen tussen de tandwielen. Deze gaat via het lager, waardoor deze gesmeerd wordt via de groefjes terug naar de tankzijde.

De afdichtingen die komen bij de achterdeksel en aan de voorzijde van de pomphuis. Die afdichtingen vallen keurig weer om de opening heen. Dan is het nu tijd om een los te schroeven en de draairichting aan te passen.  

De (de)montage van de tandwielpomp

We hebben hier de as naar ons toe, zetten hem in de bankschroef vast. Een belangrijke voorwaarde voor deze klus is dat je werkt in een schone omgeving. Ik heb hier niet te veel zand of rommel. Op het moment dat je namelijk zand in je pomp krijgt dan begint de slijtageslag. Maak de pomp dus goed schoon.   

Eerjan draait de pennen van het pomphuis los met een ringsleutel

Even de bouten kruislings goed losdraaien, de achterplaat til je eraf en eigenlijk kun je het huis al volledig demonteren. Je ziet hier de perszijde aan de voorkant en de zuigzijde aan de achterkant. We hebben hier de twee brillen en de tandwielen, deze leggen we neer.

De bril wordt 180 gedraaid

Wil je de draairichting aanpassen, dan draai je de bril 180 graden en plaats je de as er weer doorheen. Houd er rekening mee dat je de afdichting niet beschadigt, steek deze er dus rustig door. Dan pak je het andere tandwiel, die steek je erin. Als je niet meer precies weet houd deze geplaatst moet worden, kijk dan even aan de onderzijde waar de opening zit. 

De zuigzijde, met de grote opening zat aan de achterkant. Deze willen we draaien, en dat kunnen we ook zien aan de sleufjes bij de afdichtingen. Het huis draaien we over de kop en zorgen dat deze recht boven de brillen staat en schuiven deze vervolgens over beide brillen en tandwielen naar beneden. Dan zie je hier de paspennen nog. Door een beetje te draaien valt deze goed op zijn plek en zie je dat de paspennen er weer in zitten. Je kunt het huis nu niet meer draaien. Dan pakken we het deksel, de opening zetten we op de doorgaande as, steken de bouten erin hem draaien deze vast met een momentsleutel.

Geef de nieuwe draairichting aan op de pomp

Heel belangrijk om te onthouden is dat je de aangepaste draairichting ook op de code aanpast. Dat kun je doen door met een stift met pijl op het pomphuis de draairichting aan te geven, of door de letter door te strepen en aan te passen.              

Dat is voor de volgende persoon die aan de pomp sleutelt wel handig om te zien wat er gebeurd is.

Eerjan markeert de nieuwe draairichting op het pomphuis

Je ziet hier de spiebaan aan de ene kant, daar drukken we de spie weer in. Dan plaatsen we de kap op de spie die deze op zijn plaats houdt. We doen er een afdichtringetje erop en de moer draaien we weer vast. Hierna kijken we of deze weer helemaal vrij is. Met een ringratel controleren we of de moer keurig meedraait. Zo weten we of de draairichting goed is aangepast. 

Eerjan draait de moer aan om te kijken of de nieuwe draairichting correct is

En zo verander je de draairichting van een tandwielpomp.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.

*In deze video gebruikt Eerjan de PLP108S081E1 en PLP108D081E1 tandwielpompen.

Bekijk ook de video: “Hoe verander ik de draairichting op een 230V elektromotor?