Hoe selecteer ik het juiste CETOP 03-ventiel?

Een CETOP 03-ventiel (NG6) is een elektromagnetisch bediend ventiel waarmee je eenvoudig de stroomrichting van je hydrauliekolie verandert. Er zijn echter een aantal van dit soort ventielen verkrijgbaar. Hoewel deze er vanbuiten hetzelfde uitzien, zijn er vanbinnen aanzienlijke verschillen qua magneten en plunjer. In deze video gaat onze productspecialist Eerjan in op de verschillen tussen de CETOP 03-ventielen en hoe je de juiste codering voor jouw toepassing kunt vinden.

Transcriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over hoe je het juiste CETOP-03 ventiel, ook wel NG6-ventiel genoemd, kunt selecteren.

Als eerst leg ik uit wat het ventiel doet. Het is een elektrisch bediend ventiel met aan beide kanten magneten die je elektrisch activeert. Hiermee zorg je ervoor dat de stroomrichting van je hydrauliekolie verandert (in dit geval bij een 43-ventiel). Zou je bijvoorbeeld de ene kant bekrachtigen, dan gaat de olie de ene poort in. Andersom verandert het schakelschema. Zo kun je bijvoorbeeld een hydrauliekcilinder in of uit laten schuiven, je hydromotor aan en uit zetten, of in het geval van deze cilinder kun je hem in een bepaalde stand laten staan.

Belangrijke inwendige verschillen

Als voorbeeld heb ik drie CETOP 03-ventielen meegenomen. Uiterlijk zien ze er allemaal hetzelfde uit (allemaal veerretour) maar inwendig is er wel verschil. Het grote verschil zit hem bij alle drie in de magneten die bekrachtigt worden en de plunjer die in de klep (ventiel) zit. Dat alles kun je halen uit het symbool die op jou klep staat. Kijk even op de klep die jij hebt.

De codering zoeken

Hoe vind je nu de juiste codering voor jouw ventiel? Je hebt binnen jouw toepassing een bestaand ventiel. Weet je niet welke je moet gebruiken? Op onze website vind je onder de ventielen een pdf-bestand geplaatst (zoek hiervoor op NG6). Als je die opent krijg je een overzicht waarin de opbouw van je nummering staat.

De betekenis van de codering

In dit geval heb ik een KREV 03-C3-012C. De KREV staat voor ‘electronic valve’, 03 is de bouwgrootte (NG6), C3 is de plunjer die gebruikt wordt. De plunjer zit in het huis. Alle huizen zijn in deze drie voorbeelden gelijk. Het verschil zit hem in de plunjer die links en rechts, heen en weer schuift en bekrachtigt wordt door de magneten aan beide zijden.

CWTOP-ventiel en plunjer

De C3 houdt in dat je in de middenstand een H-stroomprofiel hebt. Je hebt aan de achterkant 012C staan, dat houdt in dit geval in dat het een 12 volt spoel is. Deze heb je ook in andere uitvoeringen. Om dit te laten zien pak ik de KREV 03-C2-230A (electronic valve) erbij. C2 staat voor het schakelschema (de plunjer die de stroomrichting van de olie bepaalt). Dan zie je de gesloten middenstand. Als je hierbij de poorten links bekrachtigt, dan worden ze kruislings, rechts worden ze rechtdoor geschakeld.

Ik heb ook een KREV-03-C4-024C meegenomen. Op het moment dat dit CETOP 03-ventiel onbekrachtigd is, worden A en B met de retour verbonden. Daarnaast heeft deze een 24 volt-magneet aan beide zijden.

Het schakelschema

In het overzicht zie je de schakelschema’s staan. Hier zie je direct welke plunjer je nodig hebt, mocht je de verkeerde hebben. Daarnaast zie je een schakelsymbool staan met vijf vakjes in plaats van drie. Dit heeft te maken met de overlap: op het moment dat de plunjer naar links geschakeld wordt, dan heb je een overlap.

Het grote verschil zie je bij een C4-schakeling. Hierbij zijn A en B met de retour verbonden. Op het moment dat hij naar links gaat zie je dat poort A in slechts een fractie van een seconde met de tank verbonden is. Daar zit dus het grote verschil in.

Een andere schakeling maken

Wanneer je ventiel en huis zijn nog in goede staat zijn, maar je wilt een ander schakelschema maken, dan kun je het beste je volledige ventiel veranderen. Dan hoef je namelijk niets aan het plaatje zelf aan te passen. Kies je ervoor om toch een andere andere plunjer in te zetten, verander dan je symbool en codering. Zo kom je op het moment dat je een storing hebt, en iemand sleutelt aan de machine, niet voor nare verassingen te staan.

Close-up van schakelschema

Handige handnoodbediening

Een andere handigheid is de noodbediening. Hiermee kun in principe je magneten laten zitten op het moment dat je een storing hebt en geen stroom meer op je spoelen hebt staan. Je ziet op de noodbediening de drukknop met aan de binnenkant het pennetje. Wanneer je deze in plaats van de handmoer op de magneet draait (die niet bekrachtigd is), dan kun je met behulp van het knopje alsnog ervoor zorgen dat de schakeling inwendig plaatsvindt.

knop voor handbediening van het CETOP 03-ventiel

Op deze manier is de nummering van onze CETOP 03-ventielen (NG6) opgebouwd. Heb je hier nog vragen over, zijn er onduidelijkheden of heb andere opmerkingen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Tot de volgende video!

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
KREV 03-C3-012C
KREV 03-C2-230A
KREV-03-C4-024C

Download hier: het schakelschema van de CETOP 03-ventielen

Lees ook:
Aidro’s 3D-geprinte ventielen: licht en veelzijdig
Cartridgeblokken voor powerpacks monteren