Hoe monteer je een snijring op een leiding?

Met een snijring zorg je voor een stevige en zekere verbinding tussen een koppeling en een hydrauliekleiding. In deze video legt productspecialist Eerjan uit hoe je een snijring op een kleiding monteert.

Transcriptie

Vandaag ga ik uitleggen hoe je een snijring op een hydrauliekleiding monteert. Eerst zal ik uitleggen wat een snijring precies is. Wanneer je een hydrauliekleiding koppelt, maar niet goed vastzet en er komt bijvoorbeeld 200 bar op, dan zal deze losschieten. Een snijring zorgt ervoor dat de koppeling stevig op zijn plek blijft zitten.

In dit geval maken we gebruik van een Voss-koppeling. De montagebeschrijving van deze koppeling vind je hier. Eventueel kun je deze erbij pakken als naslagwerk.

In de koppeling heb je aan de bovenkant een wartelmoer, met daar binnenin een snijring. Deze snijring is zo gevormd dat wanneer je deze monteert met een voormontagegereedschap, deze zich ‘vastbijt’ in de leiding.

Wat heb je nodig?

Voor de montage hebben we nodig: het voormontagereedschap, een hydrauliekkoppeling , hydrauliekleiding, moersleutel en een markeerstift om aan te geven waar en hoever je moet draaien.

Hydrauliekleiding inkorten en ontbramen

Zorg voordat je begin met de montage, dat je hydrauliekleiding is ingekort. Dit doe je door te zagen. Zou je de leiding met een pijpsnijder afdraaien en koud vervormen dan is een goede passing niet gegarandeerd. Dat willen we natuurlijk wel. We willen een goede, zekere verbinding maken. Dit doe je met het voormontagegereedschap.

close-up van het L22 voormontagegereedschap

De hydrauliekpijp is afgemeten en ingekort, waarbij we ook de bramen aan beide kanten hebben weggehaald. Door de bramen weg te halen zorg je ervoor dat je leiding schoon is. Je voorkomt hiermee dat er slijpsel en vijlsel in de leiding achterblijft wat later in je systeem terecht kan komen. Zorg er daarom voor dat je de buis aan de binnen- en buitenkant goed schoonmaakt. Dan gaan we nu over tot het monteren van de snijring.

De snijring monteren

We hebben ons voormontagegereedschap, in dit geval een L22 oftewel een 22 licht koppeling. Deze zetten we eerst vast in de bankschroef. Dan pakken we de koppeling, deze bestaat uit de body, de wartelmoer en de snijring die we gaan monteren.

Eerjan houdt de snijringkoppeling vast met de wartelmoer eraf gedraaid

We draaien de wartelmoer eraf en pakken de snijring. Op de snijring zie je een scherpe kant. Deze snijdt straks in de pijp. Dan pakken de pijp en plaatsen de wartelmoer er eerst overheen. Dan zetten we de snijring erin. Vergeet niet om vooraf de diverse onderdelen in te smeren anders krijg je deze later veel moeilijker los.

het voormontagegereedschap in de werkbank

Vervolgens zet je de leiding tot de aanslag in het voormontagegereedschap. Dan doe je de snijring naar beneden en draai je de wartelmoer handvast. Vervolgens draaien we deze met de moersleutel verder vast. De volgende regel is goed om te onthouden. Bij een leiding met een buisdiameter van 20 mm dien je de wartelmoer 1 1⁄4 slag te draaien. Tot een buisdiameter van 18 mm is dit 1 ½ slag. De leiding die hier gebruikt wordt, heeft een diameter van 12 mm.

eerjan markeert de buis en de wartelmoer

Dan zet je met de markeerstift een streep op de leiding en de wartelmoer zodat je goed kunt zien hoe ver je deze hebt aangedraaid. Bij het draaien zal je merken dat er bij het vastdraaien van de koppeling best wel wat kracht komt kijken.

De wartelmoer vastdraaien met een moersleutel

De snijring controleren

De wartelmoer is 1 1⁄4 slag gedraaid. We gaan nu controleren of de snijring goed vastzit door de wartelmoer weer los te draaien. In dit geval kun je zien dat het materiaal voor de snijring is ingesneden in de koppeling (je kunt bijna zeggen dat dit beschadigd is maar dat is het niet).

De koppeling mag overigens om de as van de leiding kunnen draaien, maar niet verschuiven over de lengte van de leiding. Deze mag niet heen en weer bewegen, dat is het voornaamste.

close-up van een gemonteerde snijring op een hydrauliekleiding

Montage in de koppeling

We hebben de koppeling voorgemonteerd. Dat betekent dat deze in dit geval al 11⁄4 is gedraaid en we hem nog een 1⁄4 slag verder moeten draaien.

Op deze manier monteer je een snijringkoppeling op de leiding.

Heb je hier nog vragen of opmerkingen over, neem dan gerust contact met ons op. Bel, mail, chat of stuur een berichtje onder dit artikel.

Voss snijringkoppeling montagehandleiding

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
Voss snijring ES4 12LS
Voss voormontagestuk 22L
Wartelmoer 12L / M18x1,5
Banjo 3/8″ oog met 12mm leiding