Hoe maak je zelf een O-ring?

Stel je hebt een kapotte O-ring en er is geen vervangende ring voorhanden of snel leverbaar. Erg vervelend, maar een oplossing is dichtbij. Met een handige reparatieset maak je namelijk in no time een nieuwe O-ring. In deze video laat onze productspecialist Eerjan zien hoe je dit eenvoudig doet.

Wanneer zou je zelf een O-ring maken?

Stel je hebt een storing en de O-ring is de oorzaak van deze storing. Je hebt niet de juiste vervangende ring op de werkplaats liggen en als je hem wil bestellen, heb je helaas een lange levertijd. In dit soort gevallen biedt de reparatieset van Loctite uitkomst: hiermee kun je zelf een O-ring maken en en snel weer aan de slag.

In deze set zitten O-ringsnoeren met verschillende afmetingen. Als de snoer gemonteerd is noemen we het een O-ring, ongemonteerd een O-ringsnoer. Daarnaast zit in de set een snijhulp, waarmee kun je de diameter kunt meten. Deze heeft aan de zijkant een insparing die helpt het snoer recht af te snijden met het aanwezige mesje. Ook vind je in de set het lijmmiddel Loctite 406. Dit is in de basis genoeg om een O-ring te maken. Eventueel kun je ook Loctite primer 770 gebruiken. Deze breng je aan beide kanten van het snoer aan voordat je de lijm aanbrengt.

De inhoud van de Loctite O-ring reparatieset met lijm, mes, O-ringsnoer en meettool.
Loctite 770 primer

De o-ring afmetingen

Er zijn twee belangrijke maatvoeringen die je nodig hebt zijn de binnendiameter en de dikte. Let bij de binnendiameter op dat je niet te agressief meet, want dan krijg je vervorming. Door de formule π x d toe te passen, weet je de juiste maat. Een andere optie is om je mes te pakken en de O-ring door te snijden. Deze meet je en hiermee heb je ook de juiste maat.

Schematische weergave voor O-ring afmetingen: het meten van de binnendiameter en dikte van het O-ringsnoer.

De O-ring snijden

Je ziet bij de ring die ik zojuist heb doorgesneden dat deze scheef gesneden is. In basis snijd je altijd schuin, houd daar rekening mee bij het samenstellen van je nieuwe O-ring.

Ik ga de O-ring op de juiste lengte snijden en daarvoor gebruik ik de snijhulp. Met deze tool stop je de O-ring in het juiste gat. Je weet niet of je het begin of einde van je snoer gebruikt dus snij eerst altijd het eerste stukje af, zodat dat je een recht begin hebt. De ring duw je door de tool heen en vervolgens zet je de uiteindes gelijk. Dan trek je hem nog een paar millimeter terug en snijd je hem recht af. Zo heb je de O-ring op lengte gemaakt. Nu ga ik verder met het lijmen.

Close-up  van de meettool. Het mes snijdt door de uitsparing recht af.
Het oude O-ringsnoer wordt naast het nieuwe gehouden om goed te meten.
Het nieuwe O-ringsnoer wordt doorgesneden met het mes.

De O-ring primen en lijmen

In principe is het nu genoeg om aan één kant de lijm aan te brengen maar om een ijzersterke verbinding te maken, breng ik aan beide kanten de primer aan. De primer zorgt ervoor dat de lijm beter hecht.

Vervolgens pak ik de lijm en breng deze aan één kant aan. Op het moment dat je ze aan elkaar zet houd je de ring 30 seconden vast. Op het uiteinde van de tool zit een uitsparing waar je de ring in legt. We zijn 30 seconden verder en de O-ring zit vast. Je ziet dat deze binnen 30 seconden erg sterk is geworden. Op deze manier maak je eenvoudig zelf een nieuwe O-ring.

De Loctite 770 primer wordt aangebracht op het O-ringsnoer.
De lijm wordt aangebracht op het O-ringsnoer.
Via de uitsparing op de tool kun je de uiteinden van het O-ringsnoer eenvoudig aan elkaar lijmen.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over O-ringen, de afmetingen bepalen of opmerkingen over de video? Reageer dan een onder dit blog. Contact opnemen kan natuurlijk ook. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Eerjan gebruikte in deze video de volgende onderdelen:

Reparatieset O-ringen + Loctite 406
Polyolefin primer 770 – 10 gr