Hoe maak je een meetpunt in je hydraulieksysteem?

Soms wil je in een hydraulieksysteem een (extra) meetpunt maken om de druk af te lezen. Dit helpt bij storingzoeken en om tijdig in te kunnen grijpen bij over- en onderdruk. In dit blog laat ik je zien wat de mogelijkheden zijn om een meetpunt te maken voor een (digitale) manometer of een druksensor.

Verschillende mogelijkheden

Om de juiste werkwijze te bepalen voor het maken van een meetpunt, is het belangrijk om een paar vragen voor jezelf te beantwoorden. Waarmee wil je meten, waar in je systeem is het eenvoudigst om een meetpunt te maken, en waar je het meetinstrument plaatsen?

Wil je bijvoorbeeld een manometer direct op de klep of leiding monteren? Of wil je wel een manometer, maar kan deze juist niet direct op de klep of leiding en moet hier eerst een meetpuntslangetje tussen? Misschien wil je voorbereid zijn op een storing en een meetpunt maken voor plaatsing van een digitale manometer. Een combinatie is ook mogelijk: wel een vaste manometer, maar ook voorbereid om een digitale manometer te monteren.

Bepaal van te voren dus goed wat je wilt en welke mogelijkheden je hydraulische systeem biedt.

Manometer aan een klep

Kies je ervoor om de manometer direct aan een klep te monteren, dan kun je het beste gebruikmaken van een manometerkraan. Deze hebben we in een rechte of haakse uitvoering. Hiermee kun je een manometer met een onder- of achteraansluiting in de meeste gevallen goed monteren zodat deze goed af te lezen is. Op ventielenblokken of andere kleppen die voorbereid zijn op een meetpunt, staat een “M” aangegeven. De aansluiting is meestal 1/4” BSP.

Mocht je de manometer echter wel direct op een ventielenblok willen/kunnen plaatsen, maar ook demogelijkheid houden houden om met een digitale manometer of druksensor dit meetpunt te gebruiken, dan kun je dit doen door een minimess koppeling toe te passen. Het is mogelijk om de manometer er tijdelijk af te schroeven om het meetpunt voor een ander instrument te gebruiken.


EM180
EM18090
bijv. MA63250L04SSGF

MEV2014WD
MAD1620104AB
bijv. MA63250L04SSGF

Verlengen met een minimess-slang

Mocht je wel een klep hebben met een 1/4” BSP-aansluiting maar kun of wil je daar niet meteen een manometer op deze manier op monteren, dan kun je deze verlengen door gebruik te maken van een meetpuntslang (ook wel minimess-slang genoemd).


MEV2014WD
bijv. MPSW1000
MA2014
bijv. MA63250L04SSGF

Is het niet mogelijkheid om een meetpunt te maken vanuit een klep of ventielenblok? Dan kun je met een T-koppeling tussen de slangen of het leidingwerk een meetpunt maken. Zie hieronder voor enkele voorbeelden. In sommige gevallen kun je een kniekoppeling vervangen door een T- of L- koppeling.


bijv. MGV15L
MAD1620104AB
bijv. MA63250L04SSGF

bijv. TS15L
bijv. ELSD15L
bijv. MDV2015L
MAD1620104AB
bijv. MA63250L04SSGF

Zorg ervoor dat alle componenten die je toepast geschikt zijn voor de maximale werkdruk in je systeem. Lees ook het blog: “Hoe kies je de juiste manometer?

Heb je nog vragen over manometers, de montage, of een andere technische vraag? Stel ze hier onder het blog of neem gerust contact op. Ik help je graag verder.