Binnen de hydrauliek of pneumatiek gebruik je een manometer om de druk van een bepaalde toepassing af te lezen. Maar in welke uitvoeringen bestaan manometers? Hoe zit het met de aansluiting? En waar moet je verder rekening mee houden bij je keuze? In deze video legt onze productspecialist Eerjan het uit.
Transcriptie
Waarvoor gebruiken we een manometer? Een manometer gebruiken we om de druk van een bepaalde toepassing af te lezen. Dat kan bijvoorbeeld de druk van een hydrauliek of pneumatiek toepassing zijn.
In dit geval heb ik een manometer met een bereik tot 16 bar. Dit is redelijk laag, want bij een hydrauliektoepassing kan het tot wel 400 bar gaan. Voor pneumatiek kun je deze prima gebruiken. We hebben een aantal uitvoeringen van de manometer. Zo is het belangrijk om te denken aan de diameter. Er bestaan uitvoeringen van 40 mm, we hebben hier een van 63 mm, je hebt ze van 100 mm en ook groter. Het is daarom belangrijk om te weten wat de diameter is van de manometer die je al gebruikt en om rekening te houden met de ruimte die je beschikbaar hebt bij je toepassing.
Verschillende aansluitingen
Dan zien we op de achterkant van de manometer de aansluiting. In dit geval is dat een achteraansluiting in een 1/4 gasdraad-uitvoering. Manometers heb je ook met een onderaansluiting. Kijk dus bij jouw toepassing of je een onderaansluiting of achteraansluiting nodig hebt.

Kunststof of RVS?
Je hebt manometers in verschillende materialen. Ik heb hier een met een kunststoffen huis en een manometer met een roestvrijstalen (RVS) huis. Het kan zijn dat je met een corrosie-agressieve omgeving te maken hebt. In dat geval kies je dus voor een RVS uitvoering.

Glycerine voor meer helderheid
Ook zit er verschil tussen een uitvoering zonder glycerine en een uitvoering met een glycerine. Een manometer met glycerine is handig wanneer de wijzer van een standaard manometer gaat trillen wanneer er druk op komt. Als dit gebeurt, kun je de waardes niet zuiver aflezen. In dat geval kies je een manometer die met glycerine gevuld is. Je ziet dat deze glycerine gevoerd is, door hem te kantelen en hem vervolgens terug te halen. Dan zie je dat de vloeistof langzaam omhoog gaat. De dikte van de vloeistof zorgt er voor dat je mooie en duidelijk de waardes kunt aflezen.

Het bereik van de manometer
Daarnaast houden we ook rekening met het bereik van de manometer. Deze gaat tot 16 bar. Die gebruik je bij pneumatiek. Bij sommige gevallen zit je bij pneumatiek iets hoger, maar meestal is 16 bar wel voldoende. Een hydrauliek toepassing gaat tot wel 400 bar. Als je dan een manometer gebruikt met een bereik van 16 bar, heb je er maar kort plezier van.
We hebben nu de verschillende uitvoeringen besproken. Je hebt dus verschillende opties: een manometer met onderaansluiting, met achteraansluiting, van kunststof, van roestvrijstaal, van gewoon staal, met een glycerine voering, zonder een glycerine voering en je hebt keuze in het bereik en diameter.

Een manometer bestellen
We kijken nu hoe we de manometer die jij wilt, kunnen vinden. Bij INDI gebruiken we een bepaalde codering. Je typt eerst “MA” in. Dit staat voor “manometer”. Dan zet je de diameter die je wilt hebben neer. In mijn geval staat er dus nu: “MA63”. Dan zet je daarachter het bereik neer. Dus wanneer je “MA6316” intypt, krijg je alle manometers te zien met een diameter van 63 mm en een bereik van 16 bar. Dan is het vervolgens aan jou om te kijken welke uitvoering je wilt. Dus of je een achteraansluiting of onderaansluiting wilt, met of zonder een glycerine voering en van welk materiaal je de manometer wilt hebben. Je kunt onze handige filters gebruiken om precies te vinden wat je zoekt.


Heb je nog vragen of opmerkingen stel ze hier onder het artikel? Ik ben altijd bereid om vragen te beantwoorden. Tot de volgende keer!
*In deze video zijn de volgende manometers gebruikt:
MA6316B04ST
MA6316B04SSGF
MA6316L04SSGF
Voor de bestelsleutel van nieuwe manometers zie: www.indi.nl/pdf/nl_NL/manometersbestelsleutel_nl.pdf