Hoe gebruik je minimess-koppelingen?

Om te weten wat de staat is van je hydraulische systeem heb je verschillende meetpunten nodig. Voor deze meetpunten heb je minimess, oftewel meetpuntkoppelingen nodig om je meetinstrument aan te sluiten. Hoe dit zit laat productspecialist Eerjan je in dit blog zien met behulp van een handig koffertje.

Wat is een minimess meetkoppeling?

Meetkoppelingen worden ook wel minimess genoemd. Met deze koppelingen kan je een manometer aansluiten op je hydraulische systeem. Zonder al te veel gedoe kan je op deze manier de luchtdruk binnen je systeem meten.

Manometer

Hoe werkt een minimess koppeling?

Je minimess koppeling bestaat uit twee delen. Je hebt een mandeel, deze zit op je systeem geschroefd. Daarnaast heb je nog het vrouwdeel, deze sluit je daar op aan. De koppeling wordt afgeschermd met een dopje. Hierdoor komt er geen vuil binnen je systeem.

Het mandeel dat direct op je systeem geschroefd zit kan je echter niet direct op een manometer aansluiten. In het setje dat ik bij me heb zitten daarvoor een aantal handige koppelingen. Deze koppeling draai ik eenvoudig op de manometer.

Koppeling Manometer

Vervolgens draai ik de koppeling op de aansluiting van mijn systeem. Het mooie aan deze minimess koppelingen is dat je ze tot 400 bar onder druk kan koppelen.

Meetpuntkoppeling aangesloten

Moet je een langere afstand overbruggen? In dat geval kan je er eenvoudig een slang tussen plaatsen. Deze zit ook in het setje dat ik hier heb. Bij het aansluiten werk je vanaf de manometer naar je machine toe, je sluit dus eerst de koppeling op je manometer aan. Vervolgens bevestig je hier de slang op en deze sluit je weer op je systeem aan.

Slang minimess

Wat zit er in deze koffer van Spradow?

In de set die ik hier gebruikt heb zit onder andere een meetpuntslang. Er zitten meerdere koppelingen bij, om je manometer aan te sluiten. Je krijgt er verschillende koppelingen bij om in je systeem te schroeven. Er zitten vier manometers bij, tot 600 bar. En er zit een schoonmaakdoekje bij om de aansluitingen schoon te maken.

Koffer minimess

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

Bekijk hier de gebruikte koffer:

Minimess koffer

Lees ook:

Zo voorkom je een knik in je hydraulische cilinder
Hoe kies je de juiste manometer?
Hoe maak je een meetpunt in je hydraulieksysteem?