Een PVG16 of PVG32-ventielblok: welke heb je nodig?

De meest gebruikte proportionele ventielenblokken zijn de PVG16 of PVG32. Maar welke is het meest ideaal voor jouw toepassing? In dit blog zet ik de verschillen tussen beide voor je op een rij.  

PVG16 of PVG32?

Een proportional valve group (PVG) is een ventielblok, bestaande uit aparte secties. Deze kun je naar wens uitbreiden of combineren. De PVG16 is in feite het kleine broertje van de PVG32. Deze is de markt gezet als een compactere en goedkopere oplossing dan de PVG32. Want, wanneer je niet het maximale uit de PVG32 nodig hebt, waarom dan niet kleiner gaan?

De vraag daarbij is natuurlijk wanneer kies je nu voor de PVG16 of de PVG32? Technisch gezien hebben beide al hetzelfde ingangsmoduul en dezelfde eindplaat. Daarmee blijven dus de basismodules, plunjers en actuators over. De lengtebesparing is 8 mm per sectie en de gewichtsbesparing is ongeveer 1 kg per sectie.

De specificaties op een rij

 PVG16PVG32
Druk werksectie continue380 bar350 bar (420 intermittent)
Flow werksectie5 – 60 l/min5 – 130 l/min
Breedte van werksectie40mm48mm
ActuatorsPVEO-PVEAPVEO-PVEM-PVEA-PVEH-PVES-PVEU-PVEP-PVED
Mechanische bedieningVeer retourVeer retour – PVMR (friction detent) – PVMF (float)
PlunjersFlowcontrolFlowcontrol en/of pressurecontrol
Liniaire spool curve mogelijkNeeJa
DrukbegrenzingLSa/bLsa en LSb
Combinatie LS en shockventielenNeeJa
Option mountingNeeJa
   

Aangezien de PVG16 en PVG32 dezelfde bouwvorm hebben, is het mogelijk om steeds per sectie te bepalen wat de beste keuze is. Je kunt bovendien een PVG-blok samenstellen uit meerdere PVG16- en PVG32-secties samen.

Welke combinaties maak jij?

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen van de verschillen en overeenkomsten tussen de PVG16 en PVG32. Heb je een vraag over hoe je een ventielblok het beste kunt samenstellen voor jouw toepassing? Neem gerust contact met mij op of laat hieronder een bericht achter. Heb je zelf een bijzondere opbouw met ventielbloksecties gemaakt? Ik ben erg benieuwd, deel het vooral.

Zie ook:
Specificatieblad voor Danfoss PVG’s

Lees ook:
Welke montageset heb ik nodig voor mijn PVG16- of PVG32-ventielblok?
Zo bouw je een PVG-ventiel om voor open en closed center
Hoe vind ik reservedelen voor mijn Walvoil-ventiel?
Wanneer gebruik je een load sensing-compensatieventiel?