Druk, druk, druk? Zo reken je snel eenheden om

Bar, Pascal en Pound per Square Inch (PSI): in de techniek kom je verschillende eenheden voor druk tegen. De kans bestaat dat je deze moet omrekenen voor jouw toepassing. In dit blog leg ik uit hoe deze eenheden zich tot elkaar verhouden en vind je een handige rekentool. Zo hoef je je hierover voortaan niet meer druk te maken.

Verschillende eenheden

De standaard eenheid (SI) van druk is Pascal (Pa), maar om je heen zie je meerdere eenheden. Zo wordt de druk van een autoband opgegeven in ‘pound per square inch’ (psi), vacuüm in millibar, maximale druk van hydrauliekslangen in megapascal (MPa) en op de manometer lees je de druk af in bar.

Pascal

De pascal (symbool Pa) is de SI-eenheid voor druk. De pascal is gedefinieerd als de druk die een kracht van 1 newton uitoefent op 1 vierkante meter (m²). De eenheid is vernoemd naar de Franse wis- en natuurkundige Blaise Pascal.  

Pound per square inch (psi)

De druk-eenheid pound per square inch (afgekort psi) gebruikt men met name in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Psi verwijst naar de druk die door één pound-force op één vierkante inch wordt uitgevoerd. In metrische eenheden komt dit neer op ca. 0,45 kilo per 2,54 x 2,54 cm = 1,15 kg per cm². Omdat pound per square inch geen officiële eenheid is binnen het SI-stelsel, rekenen we het doorgaans om naar bar of pascal.

Bar

Ook de eenheid bar is geen officiële eenheid binnen het SI-stelsel. Toch zie je bar vaak voorbijkomen binnen de industrie, bijvoorbeeld binnen pneumatiek- en hydraulieksystemen. Daarnaast zijn er nog diverse toepassingen met betrekking tot druk waarbij bar maatgevend is. Een bar is gedefinieerd als 100.000 Pa = 1·10⁵ Pa = 100 kPa.

Om je te helpen staat hieronder een rekentool om de druk-eenheden om te rekenen.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”24″]

Vragen of opmerkingen?

Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt gekregen in de verschillen tussen deze gangbare druk-eenheden en de tool inzet voor jouw toepassingen. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog, stel hem gerust hieronder of neem contact op. Ik en mijn collega’s staan voor je klaar om je technische vragen te beantwoorden.