Wat houdt MULTI VOLT in bij HiKOKI-machines?

HiKOKI heeft één accu ontwikkeld voor 18 V en 36 V power tools, de MULTI VOLT. Deze is uitwisselbaar met meer dan 100 HiKOKI-machines. Hiermee heb je maximaal vermogen en bespaar je aanzienlijk in kosten. Je hoeft namelijk alleen nog in de power tools zelf te investeren. In deze video legt productspecialist Eerjan uit hoe het MULTI VOLT-principe werkt en wat de voordelen zijn.

Transcriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over MULTI VOLT bij HiKOKI-machines. Wat houdt het in en waarom zou ik het gebruiken? HiKOKI heeft één accu heeft ontwikkeld voor zowel de 18volt- als de 36volt-machines. 

Het voordeel van MULTI VOLT

Het grote voordeel is dat je twee voltages in één accu kunt stoppen en daarmee meerdere machines kunt gebruiken. Waarom zou je dat gebruiken? Dit heeft met de verdeling te maken: bij 36 volt levert de machine meer kracht dan bij 18 volt en het amperage verandert daarbij ook.  

18 of 36 volt?

In dit geval heb ik een 36 volt haakse slijper van HiKOKI. Dit is het type: G3613DA. Deze wordt door 36 volt gestuurd en hierdoor levert de accu 2,5 ampère. Dat betekent dat bij 36 volt en 2,5 ampère deze accu meer kracht levert maar een kortere standtijd heeft dan bij deze schroefmachine die 18 volt gebruikt en daardoor dezelfde accu 5 ampère geeft.

Deze verdeling en de keuze die je maakt zijn belangrijk. Gebruik ik hem in een 18 volt machine met een hogere standtijd (langere standtijd) of gebruik  ik hem in een 36volt-machine met een iets kortere  standtijd, maar  waardoor je wel de krachtoverbrenging blijft houden?

Bij een haakse slijper is het van belang dat jouw schijf voldoende snelheid houdt. Voor een haakse slijper zou ik een 36volt-machine nemen. Deze brengt hem snel op toeren en houdt het ook op toeren zodat die goed blijft snijden.  

close-up van de HiKOKI slijpmachine met MULTI VOLT accu

Uitwisselbare accu’s

Dezelfde accu’s zijn uitwisselbaar. Op het moment dat ik deze accu in de andere machine doe, blijft deze gewoon draaien en dat geldt andersom ook. Je moet de afweging maken. Vaak heb je bij een schroefmachine minder kracht nodig en heb je een langere standtijd nodig, zodat je de hele dag door kunt schroeven. Daardoor de keuze voor 18 volt en bij de slijper 36 volt.

Deze keuze kun je ook maken bij bijvoorbeeld een slagmoersleutel. Neem je deze in 36 volt zodat je het maximale koppel kan genereren? Maak daarom de keuze binnen jouw toepassing: wat heb ik nodig? Waar ga ik het voor gebruiken? En aan de hand daarvan kies je jouw machine.

Oudere types

Zijn de accu’s uitwisselbaar met alle types machines van HiKOKI? Helaas niet. De oudere machines zijn niet voorbereid op het 18volt- en 36volt-systeem. Dus houd daar wel rekening mee. Kijk even bij de nieuwere machines even of de accu’s uitwisselbaar zijn. 

Handige opbergkoffers 

Deze twee machines worden geleverd in handige boxen. Bedenk wanneer je een power tool van HiKOKI koopt, of je deze met of zonder accu en opbergkoffer wilt.

In dit geval had ik ook een losse HiKOKI-boosterset waar beide accu’s in meegeleverd zijn. Het voordeel van de koffers is dat ik deze kan stapelen met behulp van de sluitclips. Daarmee heb je één koffer die je eenvoudig mee kunt nemen. Ander bijkomend voordeel is dat deze schakelbaar zijn met koffers van andere merken zoals: DeWalt of Festool. Dat zijn ook merken die eenzelfde variant van de koffers gebruiken en daardoor te combineren zijn. Dat is het voordeel van een MULTI VOLT-machine van HiKOKI.  

HiKOKI power booster

Vragen over MULTI VOLT? 

Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons op. Dan komen we er graag bij je op terug. Tot de volgende video! 

Lees ook “HiKOKI in ontwikkeling“.

* In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Accuslijpmachine haaks 36V/125mm
Accu klop-boor-schroefmachine-18V/3000 mAh/70Nm
BoosterPack MultiVolt – 2 x 5Ah 18V / 2,5Ah 36V + Lader UC18YSL3