Om goed en nauwkeurig te boren is het belangrijk om het juiste toerental te gebruiken. Dit getal bereken je eenvoudig met een formule. Hoe deze precies werkt en wat je voor deze formule nodig hebt lees je in dit blog.
Toerental en snijsnelheid
Om te beginnen is het handig om te weten wat het toerental precies is. Het toerental is het aantal omwentelingen die de boor maakt per minuut. Met het juiste toerental boren is belangrijk voor zowel het resultaat als het gereedschap. Het toerental heeft namelijk effect op het slijten van je apparatuur en de nauwkeurigheid waarmee je te werk gaat. Om erachter te komen welk toerental je nodig hebt kan je de volgende formule gebruiken.

Nu is het nog de vraag wat al deze letters betekenen. Links in de formule zie je ‘n’ staan, dit staat voor het toerental waar je naar op zoek bent. Om hierachter te komen vermenigvuldig je de snijsnelheid, oftewel ‘Vc’, met 1000. Met snijsnelheid wordt de snelheid van het snijden bedoelt. Deze druk je uit in meters per minuut (m/min). De snijsnelheid is afhankelijk van het materiaal en het gereedschap dat je gebruikt. Normaal gesproken levert de fabrikant van het gereedschap deze informatie aan.
Vervolgens vermenigvuldig je het getal π (pi) met de diameter (D). Hierbij gaat het om de diameter van het gekozen gereedschap waarmee je werkt. Hiermee bereken je eigenlijk de omtrek van het gereedschap waarmee je van plan bent te gaan werken. Als je deze getallen uitgerekend hebt kan je ze door elkaar delen en kom je op het gewenste toerental uit.
Hieronder heb ik een eenvoudige rekentool toegevoegd om het toerental te berekenen. Je vult de diameter (D) en de snijsnelheid (Vc) in, en de rekentool doet de rest.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”20″]
Catalogus voor snijgegevens
Om achter de snijgegevens te komen kan je ook gebruik maken van een online platform, namelijk Dormer Product Selector. Hierop kan je onder ‘aanbevolen gereedschap’ de specificaties van het materiaal, gereedschap en de bewerking invoeren. Vervolgens geeft het programma je de juiste snijgegevens. Naast de snijsnelheid vind je hier ook andere informatie, zoals een schatting hoe lang de bewerking ongeveer duurt. Daarnaast kan je nog verschillende gereedschappen met elkaar vergelijken om de juiste keuze te maken.
Om het wat gemakkelijker te maken heb ik hieronder alvast een overzicht gemaakt met snijsnelheden van veel voorkomende materialen.

Kom je er niet uit?
Ik hoop dat mijn uitleg en het bovenstaande overzicht je helpt bij jouw situatie. Heb je nog vragen over het juiste toerental of een andere technische vraag? Stel ze gerust onderaan deze pagina of neem contact op.