Afbraamschijf, lamellenschijf of Clean & strip-schijf?

Om oppervlaktes van diverse materialen snel schoon te maken, kun je kiezen voor een afbraamschijf, lamellenschijf of een Clean & strip-schijf. Maar wat zijn de verschillen tussen deze schijven en waar zijn ze wel en niet geschikt voor? Je ontdekt het in deze video van onze productspecialist Eerjan.

Transcriptie

Vandaag wil ik jullie het verschil laten zien tussen een afbraamschijf, een lamellenschijf en een Clean & strip-schijf. We gaan deze schijven testen op een stalen U-profiel dat hier voor mij ligt en later ook op een aluminium profiel met een laklaag. Ik zal op het U-profiel proberen om de ‘mill scale’ oftewel de walslaag, walshuid of ‘hamerslag’ van het materiaal af te halen.

Waarom zou je dat willen? Dit doe je om het materiaal schoon te krijgen. Door het walsen, het vervormen van het materiaal komt het vuil dat erin zit naar buiten. Zo kun je het materiaal beter lassen. Dit kun je doen door verschillende typen schijven te gebruiken. Om de schijven te testen gebruik ik deze slijpmachine van HiKOKI van 1400W, met anti-vibratiehandvat.

De afbraamschijf

Close-up van een afbraamschijf op een U-profiel waarop de bramen aan de rand zichtbaar zijn

Hier heb ik een afbraamschijf. Dit is eigenlijk een hele dikke doorslijpschijf. Je ziet hier bij het afgezaagde U-profiel bramen zitten. Voor het weghalen van deze bramen is deze schijf het meest geschikt. Een afbraamschijf kun je ook gebruiken om de walshuid weg te halen.

De lamellenschijf

close-up van een lamellenschijf met daarop de diverse schuurpapierflappen duidelijk zichtbaar.

Een lamellenschijf is samengesteld uit vele flappen (lamellen) schuurpapier. In het Engels heet deze schijf een flap disc. Een lamellenschijf is minder geschikt om bramen te verwijderen. Vergeleken met de afbraamschijf zijn de lamellen namelijk zachter. Hierdoor bestaat de kans dat je een lamellenschijf beschadigt wanneer je hiermee bramen gaat verwijderen. Je gebruikt de schijf vooral om materiaal te schuren.

De Clean & strip-schijf

Close-up van de Clean & strip-schijf met de weefselstructuur en schuurmiddelkorrels duidelijk zichtbaar.

Dan hebben we als derde nog de Clean & strip-schijf. Deze schijf bestaat uit een weefsel van bindmateriaal met daarin een schuurmiddel. Zou je deze voor de bramen gebruiken, dan help je de schijf om zeep. De Clean & strip-schijf is ontworpen om materiaal goed en snel schoon te maken.

De schijven testen op de walslaag

Dan ga ik nu de drie schijven testen. Klem het materiaal dat je gaat bewerken, in dit geval staal, altijd goed vast zodat deze tijdens het werk niet verschuift.

Voor de veiligheid gebruik ik handschoenen, een schort om mijn kleding tegen de vonken te beschermen, een slijpkap en gehoorbescherming.

De afbraamschijf op de walslaag

De afbraamschijf op stalen U-profiel met veel vonken zichtbaar

Je ziet bij de afbraamschijf dat deze redelijk fanatiek op het staal invreet. Het geeft een agressief beeld door de slijpmarkeringen die erin zitten. Je ziet dat tijdens het bewerken ook veel vonken ontstaan.

De lamellenschijf op de walslaag

De lamellenschijf op het stalen U-profiel met veel vonken

Met deze schijf zorg ik ervoor dat ik niet te dicht bij de bramen aan het uiteinde kom. Bij de lamellenschijf zie je dat deze toch redelijk snel de walshuid wegwerkt. Hij is minder agressief dan de afbraamschijf en laat het materiaal meer glimmen. De schijf drukt het vuil voor zich uit terwijl je aan het werk bent. Je ziet bij deze schijf ook dat er redelijk wat vonken vanaf komen maar minder dan bij de afbraamschijf.

De Clean & strip-schijf op de walslaag

De Clean & Strip-schijf op het stalen U-profiel met weinig vonken zichtbaar.

We zullen zien of de vezelstructuur in deze schijf voor dezelfde vonkvorming en slijtbeeld zorgt als de vorige twee schijven.

Je ziet dat deze Clean & strip-schijf een hele mooie, zuivere ondergrond achterlaat. Vergeleken met de afbraamschijf en lamellenschijf levert deze schijf mooier werk op in minder tijd.

Je hebt nu een beter beeld van wat de drie verschillende schijven doen met de walslaag op dit stalen U-profiel. Kort samenvattend: de afbraamschijf is agressief en geeft veel invretingen, bij de lamellenschijf wordt dit al beter, en de Clean & strip-schijf geeft snel een hele mooie, schone oppervlakte.

Het U-profiel met het eindresultaat links de lamellenschijf midden de clean & stripschijf en rechts de afbraamschijf.

Een laklaag verwijderen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je het materiaal niet voor laswerk voorbereidt, maar kaal wilt maken door bijvoorbeeld de laklaag te verwijderen. Ik heb hier een gelakt profiel waarop ik de drie schijven nogmaals zal testen op snelheid en slijtbeeld.

De afbraamschijf op de laklaag

De afbraamschijf op het aluminium profiel. Vonken zijn zichtbaar

Bij de afbraamschijf zie je dat er best veel vonken vanaf komen en je redelijk veel tijd nodig hebt om het materiaal blank te maken. Daarnaast is de laag die overblijft vrij onzuiver.

De lamellenschijf op de laklaag

De lamellenschijf wordt getest op een aluminiumprofiel met vonken duidelijk zichtbaar.

Bij de lamellenschijf zie je dat je in een kortere tijd, met iets minder vonken een mooier resultaat bereikt.

De Clean & strip-schijf op de laklaag

De clean & strip-schijf wordt getest op het aluminum profiel met weinig vonken zichtbaar

Ten slotte test ik de Clean & strip-schijf op de laklaag. Op het profiel test ik hem in het midden zodat je het resultaat goed kunt vergelijken met de slijtbeelden van de andere twee schijven.

Net als bij het verwijderen van de walslaag zie je ook hier dat de Clean & strip-schijf veel minder tijd nodig heeft.

Een keuze maken

Ik hoop dat je op deze manier een beter beeld hebt gekregen van de werking van, en verschillen tussen, de drie schijven. Eigenlijk is het met een afbraamschijf en twee schuurschijven niet helemaal eerlijk, maar ze worden in de praktijk veel gebruikt. Misschien had je nog niet gehoord van de Clean & strip-schijf. Het is een aanrader maar wel wat hoger geprijsd dan de andere twee schijven. De afwerking is uitstekend en je werkt sneller: neem dat mee in je overweging.

Afbraamschijf en slijtbeeld
lamellenschijf en slijtbeeld
Clean & strip-schijf en slijtbeeld

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen gekregen naar aanleiding van deze video? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina of neem contact met ons op. Appmail of bel gerust op 088 0666 000. Wij helpen je graag verder. Onze specialisten staan voor je klaar om je verder te helpen.

* In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

G3613DAW2Z HiKOKI slijpmachine op accu
GW12564GP afbraamschijf
K192206 lamellenschijf
7100192331 Clean & strip-schijf

Bekijk ook:

Welke haakse slijpmachine heb ik nodig?