Zo help je jouw accu de winter door

De dagen worden weer korter en de temperaturen dalen. Daarmee breekt ook de periode aan van startproblemen door minder goed werkende accu’s in auto’s, vrachtauto’s en andere machines. In dit blog leg ik uit wat de meest voorkomende oorzaken van startproblemen zijn en hoe je deze voorkomt.

Voorkom verbijstering in het voorjaar

Wanneer het voorjaar aanbreekt en diverse machines weer van stal worden gehaald, slaat bij velen de verbijstering toe als ze deze willen starten. De accu heeft de winter niet overleefd. Vreemd, want de accu was nog geen jaar oud en je had hem helemaal opgeladen toen je hem opborg voordat de temperatuur buiten tot onder het nulpunt daalde. Erg jammer, en nog altijd een veel voorkomend probleem bij allerlei elektrische machines: motoren, grasmaaiers en noem het maar op. Wie de boosdoener is? Sulfatatie, een ware sluipmoordenaar voor accu’s.

Wat is sulfatatie?

Bij sulfatatie ontstaan er loodsulfide kristallen op de accuplaten. Deze worden veroorzaakt door de geleidelijke ontlading van accu’s. Als de accu te ver ontlaadt, stijgt de zuurgraad van het accuzuur wat de accuplaten aantast. Bij loodaccu’s is de ontlading 5 tot 10% per maand. Dit proces is helaas niet om te keren (tijdens het laden worden de kristallen niet afgebroken). Sulfatatie ontstaat in lichte mate zelfs als er in een accu geen activiteit plaatsvindt. Er is dan te weinig circulatie om de kristallen op te laten lossen.

Wat te doen met de accu?

Een accu kan dus tijdens de winterstop zwaar beschadigd raken. Gelukkig kun je vooraf wel iets doen om het sulfatatieproces te verminderen. Wanneer je een accu een poos niet gebruikt, kun je deze het beste loskoppelen van de machine. Als je de mogelijkheid hebt, plaats je deze op een vorstvrije plek. Ik raad aan om de accu eens in de twee maanden weer volledig op te laden. Dit kun je het beste doen met een goede standaard acculader. Een alternatief is een druppellader, maar besef wel dat hierdoor de accu sneller kan slijten.

Energy station

Naast standaard acculaders en druppelladers hebben wij ook de Startbooster Automatic X2 Energy station in ons assortiment. Deze mobiele, multifunctionele unit biedt uitkomst bij het snel opladen van accu’s en heeft een autonome 12 of 24V starter voor personenauto’s, vrachtauto’s en bouwmachines. Daarnaast is deze uitgerust met een automatische 2 x 12 Volt acculader voor het opladen zonder toezicht van de accu’s die je op de Energy station zelf plaatst of extern oplaadt (12V accu’s of 24V accu’s , gel of liquide van 35 tot 225 Ah). Bekijk hier meer productspecificaties van de Startbooster.

Welke oplader je ook gebruikt, het belangrijkste is dat je af en toe aandacht aan je accu schenkt en deze oplaadt. Zo verklein je de kans op sulfatatie en teleurstelling wanneer de lente aanbreekt.

Heb je vragen over accu’s, onze acculaders, of een andere technische vraag? Stel ze hier onder het blog of neem contact op. Ik help je graag verder.

Lees ook: Wat moet je weten over accu’s en Breed gamma accu’s: standaard, gel en AGM.