Wat zijn adereindhulzen?

Met adereindhulzen zorg je voor een optimale elektrische aansluiting. Het is een handig hulpmiddel waarmee je het koperdraad meerdere malen kunt gebruiken: een uitstekend alternatief voor solderen. Hoe dit precies werkt en welke typen er zijn, legt productspecialist Eerjan uit in deze video.

Transcriptie

Vandaag laat ik zien wat een adereindhuls is en waarom je deze gebruikt.

Adereindhulzen en kabel op een werkblad

Wat is een adereindhuls?

Een adereindhuls is een huls van tin. Deze krimp je om een kabel heen om een optimale elektrische verbinding te krijgen tussen de kopereinden van de kabel en het contact waar je de huls in bevestigt. In het verleden werden de koperkernen gesoldeerd maar dit was niet enorm stabiel. Hiervoor zijn de adereindhulzen bedacht.

Drie kabels adereindhulzen

Welke soorten adereindhulzen zijn er?

Er zijn verschillende soorten hulzen. Als eerste zijn er de geïsoleerde adereindhulzen. Deze hebben een stuk isolatie aan het uiteinde. Daarnaast zijn er nog de ongeïsoleerde hulzen. Deze hebben geen isolatie stuk aan het einde zitten en zijn meestal wat korter.

Geïsoleerde en ongeïsoleerde adereindhuls
Links: ongeïsoleerde huls & rechts: geïsoleerde huls

Hiernaast bestaat er onderscheid tussen enkele en dubbele adereindhulzen. Zoals de naam al suggereert, gebruik je bij de enkele variant één kabel en bij de dubbele variant kun je twee kabels bevestigen. Dit is aan de vorm van de huls goed te zien.

De verschillende kleuren geven aan voor welk soort kabel de huls geschikt is. Op je kabel staat vaak de dikte aangegeven. In het overzicht hieronder zie je de verschillende maten met bijbehorende kleuren.

Een screenshot van verschillende adereindhulzen op onze website.

Waarom gebruik je een adereindhuls?

Een groot voordeel van adereindhulzen is dat je de aansluiting gemakkelijk kan hergebruiken. Als je na het aansluiten van de draden ze weer verwijdert, dan blijft het koper beter intact. Wanneer je geen adereindhulzen gebruikt is de kans groot dat deze beschadigen bij het verwijderen. Als voorbeeld heb ik een 5-poligestekker meegenomen. Eén kabel is aangesloten met een adereindhuls en één zonder. Als ik deze eruit haal zie je het verschil. Bij de aansluiting zonder huls zie je dat het koper al lichtelijk beschadigd is.

5-polige stekker met de beschadigde koperdraad en gebruikte adereindhuls

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende onderdelen:

Adereindhulzen

Lees ook:

Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Wanneer gebruik ik een 7 of 13-polige stekker?
Hoe sluit je een 3-fase elektromotor aan?