Wat is de beste adereindhulstang?

Een goede krimptang is cruciaal voor het netjes aansluiten van je adereindhulzen. Maar hoe weet je nou welke adereindhulstang het beste is voor jouw werkzaamheden? Er zit namelijk nogal een verschil in de manier van krimpen en het bereik van de tangen. In deze video laat productspecialist Eerjan vier tangen in verschillende prijscategorieën zien. Zo maak je een slimme keuze.

Transcriptie

4 krimptangen voor adereindhulzen

Vandaag laat ik de verschillen tussen vier adereindhulstangen zien. De krimptangen die ik heb uitgekozen, verschillen in prijs en krimpresultaat.

Het instapmodel adereindhulstang

Knipex adereindhulstang

Als eerste begin ik met de adereindhulstang van Knipex. Dit is de goedkoopste van de vier en een goed instapmodel. Hij perst met een bereik van 0,25 tot 16 mm. Als je een adereindhuls vastmaakt met deze tang dan krijg je een v-vorm.

V-Krimp

De complete set

De aderhulstang 0,5 - 6 mm² van Kramp

De tweede tang die ik laat zien, is iets duurder. Dit is de
LAT1060KR van Kramp. Dit geeft een ietwat vertekend beeld aangezien deze geleverd met een assortimentsdoos geleverd wordt met daarin hulzen in verschillende maten. Het bereik van deze tang is 0,5 t/m 6 mm. Ook deze tang krimpt de huls in een V-vorm.

De assortimentsdoos adereindhulzen  die met de LAT1060KR van Kramp geleverd wordt

De zelfinstellende tang

De zelfinstellende tang van Knipex

Als derde tang heb ik een zelfinstellende tang van Knipex. Deze heeft vier bekken. Daarnaast zit de kabelinvoer aan de voorkant in plaats van de zijkant. Een groot voordeel hiervan is dat je altijd dezelfde krimp krijgt. Door de vier bekken krijg je een mooi vierkant krimppatroon in je huls. Het bereik van deze tang is 0,08 t/m 10 mm.

Vooraanzicht van de instelbare krimptang met de kabelinvoer zichtbaar

Het topmodel adereindhulstang

de TA975314SB adereindhulstang van Knipex

De laatste tang, tevens de duurste, is de TA975314SB van Knipex. Net als de vorige is deze zelfinstellend. De tang heeft zes bekken en krijgt daarmee een mooi, bijna rond, krimppatroon. Het bereik van deze tang is 0,08 t/m 10 mm.

Een ronde krimpvorm van de adereindhuls

Conclusie

Het verschil in manier van krimpen is vrij duidelijk te zien tussen de vier tangen. De duurste variant van het stel geeft een mooie, ronde krimpvorm. Wanneer je veel met adereindhulzen werkt, is dit de beste tang om te gebruiken. Ook qua gebruiksgemak is dit een uitstekende krimptang. Net als de derde tang werkt deze erg goed door de zelfinstelling. Heb je incidenteel een krimptang nodig? Dan is de eerste, goedkopere, tang van Knipex een prima oplossing.

Vergelijking krimppatroon tussen de vier een
Vergelijking verschillende krimppatronen

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende tangen:

Goedkoopste tang (Knipex)
Krimptang met complete set (Kramp)
Zelfinstellende tang vier bekjes (Knipex)
Zelfinstellende tang zes bekjes (Knipex)

Volledige assortiment adereindhulstangen

Lees ook:

Wat zijn adereindhulzen?
Hoe sluit je een 5-polige stekker aan?
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?