Nieuwe transmitter om draad- en batterijloos te schakelen

De nieuwe XB5R en XB4R serie van Schneider Electric bestaat uit een assortiment draadloze en batterijloze drukknoppen (transmitter). Dit systeem werkt samen met een ontvanger (receiver), die in een schakelkast geplaatst kan worden, zo loopt er alleen bedrading binnen de schakelkast.

Het fraaie van de nieuwe drukknoppen is dat ze niet alleen draadloos, maar ook batterijloos werken. Dit levert o.a. de volgende v oordelen op:

  • Door ready-to-use gemakkelijk te installeren.
  • Door draadloze en batterijloze drukknoppen onderhoudsvrij.
  • Mobiliteit door draadloze knoppen.
  • Zender wekt eigen energie op door drukbeweging geen batterij nodig (vervangen, opladen of recyclen).

Transmitter met een groot bereik

De transmitters hebben een bereik van 100 meter in open ruimte en 25 meter wanneer de receiver in een metalen schakelkast is geplaatst. Het bereik is te vergroten met een externe antennen tot 300 meter in de open ruimte en 40 meter in een metalen schakelkast.
De transmitters wekken hun eigen energie op met de schakelbeweging en zenden een radio gecodeerd bericht als een enkele puls naar de receiver. Elke transmitter heeft zijn eigen unieke ID-code. Per receiver kunnen er 32 transmitters worden aangesloten. De draadloze drukknopen besparen zo op installatiekosten en tijd, doordat bekabeling en de daar bijhorende accessoires (kabelladders) worden geëlimineerd.

Transmitter is mobiel inzetbaar

Deze technologie maakt het ook mogelijk dat de transmitters mobiel zijn, door bijvoorbeeld een paneel gemonteerd op een heftruck. Ook is er een speciaal vormgegeven drukknop om mee te nemen. Doordat de knoppen snoerloos zijn, is er geen kabelingang waardoor het systeem minder gevoelig wordt voor vieze en stoffige omgevingen. Ook is er een versie beschikbaar die gebruikt kan worden in explosieve omgevingen.

Deze technologie mag niet worden gebruikt voor hijstoepassingen (besturing) en veiligheidstoepassingen (noodstop). Voor deze toepassingen wordt aangeraden drukknoppen te gebruiken die zijn bedraad.

Wilt u zelf de nieuwe transmitter serie van Schneider Electric hebben? INDI heeft de XB5R en XB4R transmitter serie van Schneider Electronic in haar assortiment.