Hoe werkt een krimp- en soldeerverbinder?

Wanneer je draden aan elkaar soldeert voor een elektrische verbinding, wil je deze beschermen tegen vuil en vocht. Een mogelijkheid is om na het solderen een warmtekrimpkous over de verbinding te bevestigen, maar dit kan ook in één keer. In deze video toont onze productspecialist Eerjan de voordelen van een krimp- en soldeerverbinder.

Transcriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de voordelen van een krimp-soldeerverbinder. Je hebt weleens de situatie dat je twee draden aan elkaar wilt verbinden en gaat solderen. Vervolgens wil je deze nog afgeschermd hebben, zodat hij niet naar buiten toe geleid en goed tegen vocht beschermt, dus doe je nog een krimpkous om de kabel. Hetzelfde kan in één keer, met de krimp- soldeerverbinder.

krimp- en soldeerverbinder

De krimp – en soldeerverbinder gebruiken

Hoe dat werkt laat ik je nu zien. We hebben hier ons draad en mijn striptang die op de juiste lengte is ingesteld. Ik strip de draad aan beide uiteinden en we draaien de koperdraden even voor een goede geleiding.

de draden komen samen in de krimp- en soldeerverbinder

Dan pakken we de krimp- en soldeerverbinder en brengen daar binnenin beide draadeinden bij elkaar. Daarbij zorgen we ervoor dat de koperkern bij elkaar ligt. Steek hem niet te ver door. Je ziet hier de blauwe ringen aan de zijkanten zitten. Die krimpen voor een mooie, vocht- en stofbestendige afdichting rondom de kabel.

Dan pakken we ons heteluchtpistool en verwarmen de krimp- en soldeerverbinder. Nadat deze zich netjes over de kabel gevormd heeft, laat je hem even afkoelen.

krimp- en soldeerverbinder verhitten met een heteluchtpistool
de krimp- en soldeerverbinder vormt zich om de kabel

Geen zwakke plekken in de kabel

Op deze manier heb je een stof- en vochtvrije verbinding gemaakt. Een groot voordeel van een krimp- en soldeerverbinder, ten opzichte van een losse soldeerverbinding met een krimpkous, is dat je naast de soldeerverbinding geen zwakke plek in je draad hebt. Doordat je deze stevige krimpkous eromheen hebt, zie je dat het geheel heel solide is. Zo heb je bij trillingen minder kans dat de kabel naast de soldeerverbinding breekt.

de soldeerverbinding is doorgeknipt om de geleiding te tonen

Om je te laten zien hoe goed het soldeersel is uitgevloeid, knip ik de verbinding even door. Je ziet op beide uiteinden dat de warmte ruim genoeg is om het soldeersel door je draden heen te geleiden. En op deze manier maak je eenvoudig een krimp- en soldeerverbinding in één werkgang.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze video. Geef een reactie onderaan deze pagina of neem contact op. Onze specialisten helpen je graag verder bij jouw technische vraag.

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Doorverbinder krimp – soldeer 1,5-4mm² – KSK301525
Striptang automatisch 200mm

Lees ook:
Hoe (de)monteer ik een AMP-stekker?