Hoe sluit je een 5-polige stekker aan?

Een 5-polige stekker aansluiten is niet ingewikkeld. Wel moet je rekening houden met een aantal details en over het juiste gereedschap beschikken. In dit blog laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet.

Transcriptie

Vandaag laat zien hoe je een 5-polige stekker op een kabel aansluit .

Eerjan staat achter zijn werkbank met daarop een 5-polige stekker

Wat heb je nodig?

Naast een 5-polige kabel en 5-polige stekker heb je speciale adereindhulzen nodig voor de bevestiging. Daarnaast gebruik ik nog specifiek gereedschap, namelijk een kabelontmanteltang, kruiskopschroevendraaiers, striptang en een adereindhulstang. Het is goed om te weten dat er verschillende stekkers zijn. In dit geval gebruik ik een 5-polige stekker met 16 Ampère.

Het benodigde gereedschap voor de montage van de 5-polige stekker

De stekker en kabel demonteren

Als eerste schroef je de binnenkant van de stekker los en haal je deze eruit. Hierna haal je de kabel door de stekker heen.

Stekker losschroeven

Voor het demonteren van de kabel gebruik ik speciaal kabelontmantelgereedschap. Deze bevestig je op de kabel waar je de omhulzing wilt verwijderen. Hier zit een mesje in die de kabel vervolgens opensnijdt. Door deze rond te draaien, komt de mantel los en verwijder je deze eenvoudig.

Kabelontmantel

Vervolgens zie je dat er nog wat vlechtwerk om de kabels heen zit. Deze kan je met een tang verwijderen. Let er wel op dat je de aders niet doorknipt.

Vlechtwerk verwijderen

Hierna hou je een aantal losse kabels over. Eentje hiervan is wit, deze knip ik los met een tang. De witte kabel heeft verder geen functie. Deze wordt alleen gebruikt om de kabels omheen te draaien, deze heb ik verder niet nodig.

Kabel verwijderen

Hierna strip je de aders. Hiervoor gebruik ik een speciale striptang. Deze kan je instellen op hoe ver je ze moet strippen voor de adereindhulzen die ik ga gebruiken.

Kabel strippen

De kabel op de stekker aansluiten

Op dit moment zijn alle onderdelen volledig gestript. De volgende stap is het aansluiten van de adereindhulzen. Hiervoor gebruik ik ook weer een speciale tang. De hulsjes breng je aan over de aders en vervolgens knijp je deze met de tang vast.

Adereindhulzen

Nadat alle hulzen bevestigd zijn, sluiten we deze aan op de stekker. Belangrijk hierbij is rekening te houden met de cijfers en letters die op zowel de kabels als op de aansluiting van de stekker staan. Afhankelijk van je toepassing bepaalt de aansluiting de draairichting van je motor. Sluit ik bijvoorbeeld de ‘1’ op ‘u1’ aan, de ‘2’ op de ‘v1’ en de ‘3’ op de ‘w1’, dan weet ik dat de motor rechtsom draait. Wil je meer weten over het veranderen van de draairichting? Lees dan het blog ‘Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor‘.

Elektromotor

In dit geval staan er de nummers 1, 2 en 3 op de kabels. Deze gebruik ik voor L1, L2 en L3. De 4 gebruik ik voor 0 en de groengele kabel gebruik ik voor de aarde.

Aansluitingen stekker

Door de adereindhulzen bevestig je de kabels gemakkelijk en kan je ze aandraaien.

Aandraaien

Hierna bevestig je de aansluiting weer in de stekker en schroef je hem vast.

Aandraaien stekker

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

16 ampere 5-polige stekker
Adereindhulstang
Adereindhuls
Kabelstripgereerdschap

Lees ook:

Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Wanneer gebruik ik een 7 of 13-polige stekker?