Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?

Een elektromotor aansluiten kan op verschillende manieren: in ster of in driehoek. Doe je dit verkeerd dan kan de motor door de over- of onderspanning beschadigen. In dit blog lees je hoe dit zit en hoe je jouw elektromotor correct aansluit.

Lijnspanning en fasespanning

Of je een elektromotor het beste in stervorm of in driehoekvorm kunt aansluiten is afhankelijk van de lijnspanning en fasespanning waarmee je werkt. Dat zit als volgt.

De grotere elektromotoren of draaistroommotoren maken gebruik van driefasenspanning. Hierbij zorgen drie spoelen en een generator voor de inductie van de wisselspanning. De meest voorkomende elektromotoren zijn die van 230-400 V (0,09 kW tot 4 kW) of van 400-690 V (>4 kW). Op de motoren vind je een plaatje met daarop de belangrijkste eigenschappen. Daarbij geldt dat de laagste spanning die op het plaatje staat weergegeven, de spanning is waarvoor de spoelen gemaakt zijn.

Nemen we een elektromotor van 230-400 V als voorbeeld, dan loopt over iedere fase/spoel en de aarde (nul of ‘N’) 230 V (de fasespanning). Tussen twee fasen loopt een lijnspanning van 400 V. Wanneer de motor een lijnspanning heeft, dan wordt deze in stervorm aangesloten. Hierbij is de hoogste spanning gelijk aan de lijnspanning van het net.

Schakel de metalen plaatjes van de motor als volgt om een ster-aansluiting te maken:

De schematische weergave van een steraansluiting op een elektromotor

Driehoekaansluiting

Heb je een 400-690 V elektromotor, dan mag je elk van de drie spoelen belasten met 400 V en mag je de motor bij een lijnspanning van 400V in driehoek aansluiten. Anders gezegd: Een elektromotor schakel je in driehoek als de laagste spanning op de typeplaat gelijk is aan de lijnspanning van het net.

De schematische weergave van een driehoekaansluiting op een elektromotor

Waak voor een verkeerde aansluiting

Zoals eerder genoemd kan een verkeerde aansluiting grote gevolgen hebben voor de elektromotor. Wanneer je een 230/400 V in driehoek schakelt, leidt dit tot overspanning. Dit houdt in dat de koperdraad in de spoel direct zal verbranden. Bij een steraansluiting op 400/690 V is er sprake van onderspanning. De motor zal in eerste instantie niks doen en na verloop van tijd verwarmen en ook verbranden.

Kom je er niet uit? Vraag gerust

Ik hoop dat het bovenstaande meer duidelijkheid heeft gegeven over de aansluitingen. Heb je toch nog vragen, of een andere technische vraag? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina, of neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Lees ook:
Hoe verander ik de draairichting op een 230V elektromotor?
Zo kies je de juiste wormwielkast bij een elektromotor
Één of twee condensatoren op een elektromotor?
De IE3-normering van elektromotoren