De ICarus Mini: Industriële afstandsbediening voor vele toepassingen

Een lier bedienen, kraan besturen of toegangshek openen, enkele voorbeelden waarbij een afstandsbediening goed van pas komt. In dit soort industriële toepassingen is het extra belangrijk dat deze handzaam en veilig is, de batterijen lang meegaan en een ijzersterke verbinding tussen de zender en ontvanger heeft. Daarom heeft de ICP Group de ICarus Mini ontwikkeld. In dit blog neem ik deze afstandsbediening onder de loep.    

Zender en ontvanger

Vaak zijn industriële handzenders groot en een tikkeltje lomp. Daar brengt ICarus Mini-lijn verandering in. Deze bestaat uit de TX handzender, RX ontvanger en enkele handige accessoires. Alles wat open, dicht, links, rechts, voor óf achteruit moet bewegen bestuur je met één druk op de knop binnen een reikwijdte van 100 meter. Laten we de zender en ontvanger eens van dichtbij bekijken.

De ICarus TX mini handzender

De ICarus TX Mini handzender met schematische weergave

De Mini TX handzender is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: met 2 tot 6 knoppen. Hij is voorzijde uitgevoerd met leds die aangeven of hij is ingeschakeld, actief is en de batterijstatus.  

Op de achterzijde vind je de aan- en uitknop. Deze werkt ook als noodknop. Vanuit de fabrieksinstellingen, kun je knop A en B niet tegelijk bedienen. Dit is ter bescherming van een eventueel elektrische gestuurd hydrauliekventiel. Dit ventiel kan namelijk kapot gaan wanneer er vanuit twee kanten druk wordt uitgeoefend. 

Bovendien is hij stof en waterdicht (IP 67) en past met zijn kleine formaat (slechts 130 × 54 × 31 mm) gemakkelijk in je handpalm óf in een van de zakken in je favoriete cargobroek.

Goed om te weten is dat handzenders zijn zelf te programmeren door middel van een toetscombinatie. Je kunt dus ook een extra handzender, of een nieuwe handzender inleren. 

Deze ICarus TX mag dan nog zo goed kunnen zenden, Hij is natuurlijk niets zonder zijn broertje, de ICarus RX mini ontvanger.

De ICarus RX mini ontvanger

De ICarus RX Mini handzender met schematische weergave

Aan deze ontvanger kun je maximaal 24 ICarus TX zenders koppelen. Op deze manier is het door meerdere mensen te gebruiken en ben je niet afhankelijk van één afstandsbediening/zender. Daarnaast werkt hij met multivoltage, hij is geschikt voor voedingspanning van 9 tot 30 vdc.

Let op beperkende omstandigheden

Hoewel deze oranje krachtpatser tot de beste in zijn soort behoort, ontkom je niet aan een aantal mogelijk beperkende omstandigheden. Denk er bijvoorbeeld aan bij het plaatsen van de ontvanger dat staal en aluminium (kooi van Faraday) een zeer beperkend effect hebben op het bereik van de zender/ontvanger. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor een donderwolk of een zendmast. Belangrijk om te weten is dat de ontvanger niet ‘koud’ op staal of aluminium gemonteerd kan worden. Dit zorgt vrijwel gelijk voor storingen. Denk daarnaast altijd om je eigen veiligheid en blijf altijd op zichtafstand van je werkzaamheden.

De specificaties op een rij

Technische specificaties
ICarus TX mini zender ICarus RX mini ontvanger
Frequentie: 433 MHz Frequentie: 433 MHz
Aantal kanalen: 6 Aantal kanalen: 6
Aantal knoppen: max. 6 Aantal zenders: max. 24
Zendvermogen: < 10mW aantal uitgangen: 6 + 2 (digitale)
Reactiesnelheid: < 40ms Aantal ingangen 2 (digitaal)
Antenne: intern Max. schakel Amp. 2,5 Amp
Batterijen: 3 × Typ AA Reactiesnelheid: < 40 mS
IP-klasse: 67 Antenne: Interne of externe
Afmetingen: 130 × 54 × 31 mm IP-klasse: 67
Gewicht: 185g (incl. batterijen) Voltage: 9 ~ 30 Vdc
Materiaal: PC-ABS Stroomverbruik: < 1W
ereik: ca. 100m (omgevingsafhankelijk) Max. stroom: 10 A
Temperatuur: -20°C tot +50°C  Afmetingen 82 × 80 × 27 mm
Luchtvochtigheid: 10% – 95% Gewicht: 280 gr
Werkhoogte: < 2000m boven N.A.P Reikwijdte: ca. 100 meter 
  Temperatuur: -30ºC ~ +70ºC
  Luchtvochtigheid: 10 ~ 95%
  Werkhoogte: < 2000m boven N.A.P
  Behuizing: ABS
  Gevoeligheid: -110 dBm

Mini-houder en aansluiting

Op onze webwinkel vind je ook een handige houder, eventueel gecombineerd met een stroomaansluiting (carplug of netadapter) voor de ICarus Mini. Let op: bij het laden met een carplug of netadaptor dien je de batterijen te vervangen door de meegeleverde oplaadbare batterijen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over de ICarus Mini of een andere technische vraag? Neem gerust contact op of laat een reactie achter, onder dit artikel.   

Lees ook:
Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?
Hoe sluit je een 5-polige stekker aan?
Accutesters: analoog of digitaal?
Een PNP- of NPN-sensor gebruiken? Zo zit het