Besparend bekabelen met AS-i

Bij de AS-i bus (Actuator and Sensor Interface) verloopt de dataoverdracht en voeding van de sensoren en actuatoren over één tweedraads kabel. Dit bespaart enorm aan parallelle bekabeling en geeft meer overzicht.

De doelstellingen van AS-i zijn helder: het verminderen van de bekabeling, het verbeteren van de mogelijkheden tot systeemintegratie en het verhogen van de flexibiliteit. Hierdoor nemen de kosten voor de installatie en onderhoud af.
Het AS-i systeem is gebaseerd op het master-slave principe. De opbouw met slaves is overzichtelijk en sluit bedradingfouten vrijwel uit. De slaves zijn dankzij een prikklem rechtstreeks op de speciaal ontwikkelde gele tweedraads kabel te prikken. Het is mogelijk de slaves later weer te verwijderen omdat de kabel zelfafdichtend is.

AS-i is een compleet systeem

Een AS-i-netwerk bestaat standaard uit een ASi-kabel (kenmerkend geel), AS-i-master, ASi-voeding en verschillende I/O-deelnemers (slaves). De master zorgt voor de dataoverdracht tussen de master en de verschillende slaves. De voeding zorgt voor de energie die nodig is voor de in het netwerk aanwezige slaves. Een AS-i-netwerk kan maximaal 62 slaves bevatten, tot 496 ingangen en 496 uitgangen. Standaard lengte van het netwerk is 100 meter, met extension-pluggen en repeaters kan dit maximaal worden uitgebreid tot 600 meter.
Als de voeding over de AS-i-kabel niet toereikend is kan er gebruik worden gemaakt van een extra voedingskabel (zwart).