Zo werkt een Briggs & Stratton-vliegwieltrekker

Lekt je Briggs & Stratton-motor, is er een lager stuk of heb je andere problemen? In dat geval moet je de kappen demonteren en het vliegwiel verwijderen om het probleem op te lossen. Voor het verwijderen van het vliegwiel is gelukkig een handige tool: de vliegwieltrekker. Wat dit is en hoe je deze gebruikt laat productspecialist Eerjan zien in deze video.

Transcript

In dit blog laat ik zien hoe je je vliegwiel demonteert, en weer monteert, met behulp van een Briggs & Stratton vliegwieltrekker.

Thumbnail Vliegwieltrekker

Demonteren kappen

Om veilig te werken zorg ik ervoor dat de motor uit staat. Daarnaast trek ik de bougiekap los. Op deze manier weet ik zeker dat de motor niet aanslaat. Hierna verwijder ik als eerste de bovenste kap aan de zijde van het vliegwiel, en vervolgens de ventilatorkap. Hiervoor gebruik ik een dopsleutel.

Demonteren kappen

Na het verwijderen van de kappen kijk je tegen de waaier en de startercup aan. Middenin zit een moer, deze gaan we verwijderen. Het vliegwiel draait mee als je de moer los wilt draaien. Om dit op te lossen gebruik ik een vliegwielsleutel, hierdoor komt het vliegwiel vast te zitten en kan je de moer losdraaien. Voordat ik begin met draaien zorg ik nog wel dat ik de ontstekingsspoel losschroef en aan de kant schuif.

Bevestigen vliegwielsleutel

De vliegwielsleutel breng je om je vliegwiel aan. Zo ontstaat er een hefboom. Vervolgens kan ik met een dopsleutel eenvoudig de moer losdraaien. Hierna haal je de waaier en de cup eraf, en kijk je tegen het vliegwiel aan.

Vliegwiel

Vliegwieltrekker gebruiken

De vliegwieltrekker wil je niet direct op je vliegwiel gebruiken. Dit kan zorgen voor beschadigingen. Daarom draai ik de moer weer terug op het vliegwiel.

Bij de set die ik heb zitten twee verschillende bouten. Kijk goed welke in het schroefdraad van jouw vliegwiel past, in mijn geval is het de rode. De bouten haal ik door de trekker heen met aan beide kanten een moer.

Bevestigen moer vliegwiel

Vervolgens bevestig ik de bouten op het vliegwiel en draai ik de moeren aan. Als eerste de moeren die tegen het vliegwiel aan zitten en vervolgens de achterste. Door het afwisselend aandraaien van de moeren trek je het vliegwiel uiteindelijk los. Het vliegwiel kan met wat geweld loskomen, let dus goed op je handen. Hierna kan je de vliegwieltrekker losdraaien en het vliegwiel verwijderen.

Aandraaien vliegwieltrekker
Vliegwiel gedemonteerd

Monteren vliegwiel

Het vliegwiel monteren gebeurd met een bepaald koppel. Volgens de meegeleverde tabel is dat 25 pond foot. Hiervoor gebruik ik een momentsleutel die ik daarop kan instellen. De waaier en de startercup plaats ik terug, waarna ik de vastdraai.

Monteren vliegwiel

Hierna plaats ik de ontstekingsspoel terug op de juiste plek en draai deze weer vast. Om te controleren of de spoel op de juiste afstand is bevestigd gebruik ik een voelermaat. In de meegeleverde tabel van de motor vind je de juiste afstand die je spoel nodig heeft.

Monteren voelermaat

Het enige wat dan nog rest is het bevestigen van de kappen. Deze bevestig je op dezelfde plek zoals ze ook zijn gedemonteerd.

Monteren kappen

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

Bekijk hier de gebruikte koffer:

Briggs & Stratton motoren
Vliegwieltrekker
Voelermaat
Momentsleutels
Vliegwielsleutel

Lees ook:

Hoe voer je een servicebeurt aan een benzinemotor uit?
Hoe vind je onderdelen voor je Briggs & Stratton-motor?
5 tips voor een professionele werkplaats