Zo (de)monteer je eenvoudig een ketting

In deze video laar onze productspecialist Eerjan zien hoe je eenvoudig een ketting demonteert met een kettingbreektang, een slijptol en een tang. En hoe je de ketting weer aan elkaar zet door via de sluitschakel.

Transcriptie

Vandaag wil ik jullie op twee manieren laten zien hoe je een ketting kan breken. Dit kunnen we namelijk doen met een kettingbreektang, of met een goede flex.

Hoe werkt een kettingbreektang?

Allereerst hebben we een stuk ketting nodig. Om de ketting te breken, pakken we eerst de kettingbreektang erbij. Een ketting bestaat uit pennen die door de ketting heen lopen, de binnenste platen, de buitenste platen en de busjes. Wanneer je een ketting breekt met een kettingbreektang druk je de pennen eruit.  

De kettingbreektang wordt om de ketting geklemd.

De kettingbreker heeft een pen die door de draaiing zorgt dat de pen in de ketting eruit gedrukt wordt. De klem van de kettingbreker gaat om het busje van de ketting heen. We klemmen dus de kettingbreker om de ketting, zodat de pen van de breker bovenop de pen van de ketting zit. Dan draaien we de hendel van de kettingbreker zodat de pen is doorgedrukt. Als we de kettingbreker opendraaien, zie je dat de binnenste plaat er nog een beetje aan kan zitten. In dat geval pak je een doorslag, om deze weg te halen.

De doorslag
Eerjan slaat de doorslag door de ketting.
Het buitenplaatje komt los.

Een slijptol gebruiken

Naast de kettingbreker kun je ook een slijptol gebruiken. Als je dat wilt doen, moet je de ketting eerst gaan klemmen. Ik doet dit in een werkbank. Zorg dat je handschoenen aan hebt, een veiligheidsbril op hebt en gehoorbeschermers gebruikt.

Als we de ketting hebben geklemd, gaan we de bovenste punten er afslijpen. Je ziet dan dat we de bovenste punten hebben afgevlakt. Nu kan je met de doorslag en de hamer de bovenste plaat er af halen. Let er op dat je handschoenen draagt, want de plaat is warm. Als je de plaat er afhaalt, doe je de ketting van de klem af en kun je hem gemakkelijk demonteren.

Eerjan gebruikt de flex om de ketting te slijpen.
Ne het gebruik van de ketting slaat Eerjan de doorslag door de bus.

Op zoek naar de sluitschakel

We hebben de ketting nu twee keer gebroken: een keer met de tang en een keer met de slijptol, maar is dat altijd nodig? Als je een ketting hebt, kan het zijn dat deze een sluitschakel heeft. Aan de sluitschakel zit een visje die je er af kan halen. Dan hoef je de ketting niet te slijpen of te breken met een tang. Je pakt het voorste plaatje, haalt het visje er af en dan ook het plaatje er af. Als je dat doet, kun je door een beetje te wringen het sluitplaatje er af halen en dan gaat de ketting ook los.

Het visje op de sluitingschakel
Eerjan gebruikt een tang om het visje is los te maken.
Eerjan plaatst het visje weer op de ketting.

Op dezelfde manier als het loshalen, kun je ook de ketting weer vast maken. Je pakt de sluitschakel en doet deze om de pennetjes. Dan pak je het sluitplaatje, die doe je er overheen en dan pak je weer het visje. Deze zet je over het plaatje heen en vervolgens gebruik je de tang om het visje weer terug te klemmen. Zo heb je weer een vaste verbinding.

*In deze video hebben wij gebruikt:
Ketting
Verloopschakel
Sluitschakel
Kettingbreker
Slijptol

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.