Wat is een speedi-sleeve en hoe monteer ik deze?

Vervuiling op een as en afdichting zorgt vaak voor slijtage. Je kunt dan de as repareren, maar dit is tijdrovend en bovendien duur. Een speedi-sleeve biedt uitkomst bij oppervlakkige slijtage. Dit is een huls die je over de versleten plek op de as monteert. Hoe je dit doet legt productspecialist Eerjan uit in deze video.

Wanneer gebruik je een speedi-sleeve?

Vandaag gaan het hebben over een speedi-sleeve en gaan we kijken wat we ermee kunnen doen. Wanneer je een as hebt waar een oliekeerring op zit, kan het voorkomen dat je oliekeerring door vuil en slijtage is ingesleten op je as, waardoor je oliekeerring gaat lekken. Een oliekeerring kun je vervangen, maar soms blijkt dat de vervuiling zo diep in de as is ingesneden, dat vervanging niet genoeg is om het lekken te stoppen. In dit geval kun je gebruik maken van een speedi-sleeve.

close-up van een speedi-sleeve met huls en slaghoed

Een speedi-sleeve wordt netjes in een goede verpakking geleverd, zodat deze tijdens het transport niet beschadigt. Er zit ook een duidelijke beschrijving bij. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze doorlezen of ons even bellen.

In de verpakking zit een bus met een slaghoedje waarmee je de bus over de as kunt aanbrengen. Het grote voordeel hiervan is, doordat je de bus over de as aanbrengt, hoef je de as niet volledig te restaureren. In sommige gevallen duurt het vanaf de fabrikant wel vier weken voordat een nieuwe as wordt aangeleverd. Vier weken heeft niet iedereen. Daarom gebruik je een dunwandige bus die je er overheen slaat, waarmee je dezelfde oliekeerring weer kunt gebruiken.

Niet te gebruiken bij diepe slijtage

Een voorwaarde is wel dat de as niet te ver is ingesleten. Alle imperfecties die op de as zitten, die te ver ingesleten zijn, ga je zien door het dunne materiaal. Deze bus heeft een dikte van 0,2/0,3 millimeter. Het is dus wel zaak dat de slijtage licht is. Heb je een diepe slijtage, moet je die eerst zien te herstellen. Bijvoorbeeld met een vloeibaar metaal om de as weer volledig rond te maken.

Een speedi-sleeve monteren

We gaan over tot de montage van de speedi-sleeve. Zoals ik al zonet al aangaf, het materiaal is 0,2/0,3 mm dik. Alle imperfecties op je as ga je terugzien. Heb je echt diepe slijtsporen, dan moet je toch iets van een herstel zien te krijgen. Heb je bijvoorbeeld uitsteeksels, een braam, dan zul je die later terugzien in de speedi-sleeve en ook in de afdichting. Belangrijk is dat wanneer er echt hele diepe groeven in je as zitten, je deze eerst herstelt.

Om de speedi sleeve te monteren, zet je de bus voor de as en zet je de slaghoed daar weer voor. Normaal sla je nooit in de lengte op je as, op je lagers. Laten we dat duidelijk vermelden.

Montage van de huls op de as met een hamer

Je slaat met een hamer recht en gelijkmatig op de slaghoed. Sla niet teveel op één kant, anders gaat de speedi-sleeve schuin. Hou terwijl je monteert goed in de gaten of de speedi-sleeve aan alle kanten om de as heen gaat. Anders sla je hem krom en kun je hem niet meer gebruiken. Wanneer je de speedi-sleeve ver genoeg hebt geslagen, is de as weer als nieuw te gebruiken. Je kunt je dezelfde oliekeerring weer om de as heen doen en indien nodig met een tang de rand er weer afhalen.

En zo monteren we een speedi-sleeve!

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.