Wat is een schakel-V-snaar en hoe monteer je deze?

Is je V-snaar gebroken? Helaas kost het enige tijd en moeite om deze te vervangen. Met een schakel-V-snaar draai je echter in een mum van tijd weer op volle toeren. Wat dit precies is en hoe je deze monteert, laat onze productspecialist Eerjan zien in deze video.

Transcriptie

Wat is een schakel-V-snaar?

Net als een gewone V-snaar verbindt een schakel-V-snaar twee poelies met elkaar. Niet in een gesloten uitvoering, maar een met verschillende schakels.

Een schakel van de Power Twist schakel-V-snaar
Een schakel van de 'T-nut' schakel-V-snaar

Waarom zou je een schakel-V-snaar gebruiken in plaats van een gewone V-snaar?

De schakel-V-snaar is gemakkelijk te demonteren. Ik heb hier twee assen en met bij vervanging van een gewone V-snaar zou ik één as moeten demonteren. In het geval met een-schakel V-snaar maak ik echter eenvoudig een korte hoek en draai ik de schakel. Zo kun je handmatig (zonder de assen te demonteren) de snaar losmaken. 

close-up van de demontage van de Power Twist

De klassieke V-snaren zijn weliswaar goedkoper, maar op het moment dat je werk stil komt te liggen bij een defecte snaar, is het veel een eenvoudiger om een schakel-V-snaar te vervangen. Een ander voordeel is dat de klassieke riemen op lengte gemaakt zijn en je de schakel-V-snaar per meter koopt.

Heb je bijvoorbeeld een rol van 5 meter schakel-V-snaar in je bus liggen, dan heb voor elke machine. Een nadeel is de kostprijs: hij is net iets duurder dan de gewone V-snaar, alleen ik denk dat het verlies wat je normaal gesproken hebt met het monteren en demonteren van de machines je dit ruimschoots goedgemaakt.

De Power Twist en de Nu-T-Link

Ik heb twee riemen in deze toepassing: de Power Twist en de Nu-T-Link. Bij normale omstandigheden gebruik je de Power Twist. Heb je te maken met extreme omstandigheden, bijvoorbeeld met hoge schokbelastingen of weersinvloeden, gebruik dan de Nu-T-Link. Je ziet duidelijk verschil in de uitvoeringen. De Power Twist is in elkaar gedraaid en voor de Nu-T-Link heb je gereedschap nodig om deze te monteren.

Montage van de Power Twist

Ik zal laten zien hoe je de snaren monteert en de lengte bepaalt. Je hebt bijvoorbeeld vijf meter en je wil hier een stuk van af halen. Dan zet je hem kort om en draait de eerste schakel. Hierna draai je de tweede schakel en haal je de riem gemakkelijk los.

Houd er rekening mee dat de lipjes die erin staan meegaan in de draairichting van je aandrijving. Op het moment dat je de riem eromheen legt, moet je een lengte gaan bepalen. Hoe doe je dit? Je legt hem eromheen en dan moet je een overlap hebben van 2 schakels. Heb je 2 schakels overlap? Dan haal je daar de riem uit elkaar. Daarna tel je het aantal schakels en in het geval van de Power Twist moet je de riem elke 24 schakels 1 schakel inkorten. Om een voorbeeld te geven, als je een riem van 75 schakels hebt dien je 75/24 = 3 schakels te verwijderen om de lengte in het werk te krijgen voor de riem.

Eerjan koppelt de schakels van de Power Twist aan elkaar

Ik steek de eerste schakel erdoorheen en doe hetzelfde met de tweede schakel. Zorg ervoor dat op het moment dat je hem e doorheen gestoken hebt, je de schakel goed terugdraait.

Daarna draai je de Power Twist riem binnenstebuiten (de schakel en V zitten aan de binnenkant) en legt hem om de kleine poelie heen en trekt hem vervolgens over de grote poelie heen. Dit mag best strak staan. Nu zie je dat in de looprichting de schakels naar achteren wijzen. Op deze manier monteer je de juiste riem in de juiste lengte.

close-up van de Power Twist schakel-V-snaar over de kleinste poelie

Montage van de Nu-T-Link 

Dan gaan we over op de montage van de Nu-T-Link. Hierin zitten T-pinnetjes en hiervan draai je er twee een kwartslag. Zo heb je de riem uit elkaar gehaald.

Eerjan draait de T-nut pin met een tang

Qua lengtebepaling is het hetzelfde als bij de Power Twist. Je legt hem om de poelies heen en houdt de schakels die bij elkaar zitten bij elkaar. Vervolgens demonteer je deze. Bij de Nu-T-Link is het zo dat voor elke 15 schakels je er 1 tussenuit haalt. Bij een riem van 75 schakels zou je 75/15 = 5 schakels moeten verwijderen om de juiste werklengte te krijgen. Dat is bij deze al gebeurd dus kan ik deze weer monteren. Je zet eerst de korte schakel kort om en daarna pak je het pennetje die je erdoorheen drukt.

Vervolgens draai je de pennetjes een slag. Controleer even of je niet de schakel mee draait, want deze kan dan gaan loslopen. Daarna leg je hem over de kleine poelie heen en trekt hem over de grote poelie. Ook dit mag best zwaar gaan.

Nu heb je de riem eenvoudig en snel gemonteerd. Dit is het grote voordeel van de riemen in het werk. Voor de schakel V-snaren wordt geadviseerd om af en toe te controleren of deze nog voldoende op spanning staan. De Power Twist zul je iets vaker moeten spannen dan de Nu-T-Link.

Het aantrekken van de schakel-V-snaar over de grootste poelie.

Blauwe schakel-V-snaar voor groot vermogen

Ik heb hier de twee oranje riemen die ik gemonteerd heb. Deze zijn gebaseerd op de klassieke V-snaren oftewel de: Z-snaar, A-snaar, B-snaar en C-snaar in 10, 13, 17 en 22 millimeter.

We hebben ook nog een blauwe uitvoering in beide uitvoeringen. Deze is gebaseerd op de grootvermogen riemen oftewel de: SPZ, SPA, SPB en SPC. Je ziet dat deze riem qua hoogte drie schakels verbindt waar de oranje twee verbindt. De Blauwe riem kan nog meer vermogen en koppel overbrengen.

Close-up van de blauwe en oranje T-nut schakel-V-snaar

Vragen?

Dit zijn de dingen waar je rekening mee moet houden bij een schakel-V-snaar. Heb je vragen of opmerkingen over, of naar aanleiding van de video? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina. Contact opnemen kan natuurlijk ook. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende schakel-V-snaren:

Power Twist type Z/10
Nu-T-Link B/17 5m
Super T-link SPA 5m

Lees ook: “Hoe meet je een V-snaar?” en “Welke voorspanning heeft mijn V-snaar?