Wat is een progressieve blokverdeler bij vetsmering?

Als het om vetsmering gaat, heeft een progressieve blokverdeler een aantal voordelen ten opzichte van een conventionele. Zo smeert deze geforceerd alle poorten en verdeelt het de ingaande druk gelijkmatig over alle poorten. Hoe dit precies werkt, legt onze productspecialist Eerjan uit in deze video.

Transcriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over progressieve blokverdelers. Ik heb hier twee blokverdeler voor mij liggen om te laten zien wat deze precies doen. Het zijn verdeelblokken waarbij je aan de ene kant je smeermiddel naar binnen perst. Via de verschillende uitgangen aan de zijkant komt deze weer naar buiten.

Close-up van een progressieve blokverdeler met 6 poorten waarvan 3 afgedopt.

Wat is het voordeel van een progressieve blokverdeler t.o.v. een standaard verdeelblok?

Bij een standaard verdeelblok, die heb ik hier achter mij op het whiteboard getekend, heb je één ingang en in dit geval vier uitgangen. Het vet of de olie komt via de ingang het verdeelblok binnen en wordt verdeeld over de vier poorten.

Op het moment dat één van deze poorten blokkeert, op deze tekening is dat de vierde poort, dan geldt de wet van de minste weerstand. Dit houdt in dat de hoeveelheid olie, die je hier bij het enkele pijltje ziet, ergens anders naartoe gaat stromen. De eerste en tweede poort krijgen een enkele hoeveelheid, maar de derde poort een dubbele vanwege de blokkade van de vierde poort. Een probleem hierbij is dat je niet merkt dat een lager niet, of slecht gesmeerd is.

Tekening op het whiteboard van een standaard verdeelblok met daarop één poort afgesloten

De werking van een progressieve blokverdeler is net als bij een motorblok. Deze heeft zuigertjes die heen en weer gaan. Op het moment dat een van de poorten geblokkeerd is, dan wordt een van de zuigers ook geblokkeerd en zal je hele blok niets meer doen. Dan moet je gaan storingzoeken.

Ik heb er hier twee progressieve verdeelblokken meegenomen: een met tien en een met zes aansluitingen. In de nippels die je erin draait en waaraan je leidingen komen, zit een een terugslagklepje. Deze extra beveiliging zorgt ervoor dat je systeem bij tegensdruk niet helemaal vastloopt.

close-up van een verdeelblok met 6 poorten en een nippel

Een groot voordeel van een progressieve blokverdeler is dat de druk die je de verdeler inbrengt ook wordt overgebracht. Als je met 200 bar gaat drukken, wat een gemiddelde vetspuit wel haalt, dan wordt dit gelijkmatig verdeeld.

Per slag van de cilinder in de blokverdeler gaat er 0,2 cc uit. Gemiddeld genomen heeft een schaarvetspuit tussen de 1 à 2 cc per pompbeweging. Dan kun je ongeveer nagaan hoeveel deze heen en weer gaat en de hoeveelheid die er per poort weer uit gaat.

Crossporting

Deze blokverdeler op de tekening heeft aan beide kanten vier poorten. Wanneer er één poort geblokkeerd is dan doet deze niets meer. Op het moment dat je dan zeven poorten wilt gaan gebruiken, dan kun je echter niet simpelweg één poort afdoppen, dat wordt lastig.

Wil je dat doen, dan zul je moeten “cross porten”. Wil je weten hoe dat moet, dan kun je dit schema downloaden. Heb je daar vragen over, neem dan gerust contact op. Wil je dus van een blokverdeler met een even aantal poorten werken met een oneven aantal, dan biedt crossporting uitkomst.

Schematische weergave hoe crossporting werkt bij een progressief verdeelblok

Dat is in een notendop het verschil tussen een progressieve en een conventionele blokverdeler bij vetsmering.

Heb je hier vragen of opmerkingen over, stel ze gerust hieronder in de comments. Ik help je graag. Tot volgende keer.

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
Blokverdeler verzinkt 6 aansluitingen
Blokverdeler verzinkt 10 aansluitingen