Wat is een klemnaaf en wanneer gebruik ik deze?

Een klemnaaf is een handig middel om een as en naaf te verbinden. Doordat de onderdelen zowel naar binnen als naar buiten drukken, zit het geheel stevig vast. Bovendien is een klemnaaf eenvoudig te monteren en demonteren. Hoe dat zit, legt onze productspecialist Eerjan uit in deze video.

Transcriptie

Vandaag ga ik het hebben over de klemnaaf. We bespreken wat het precies is en wanneer je deze gebruikt. Ik heb twee voorbeelden meegenomen. Een met een boring 30 en aan de buitenkant 55. De andere is een boring 30 met een buitenkant van 41. Deze heeft dus een kleinere inbouwmaat. Er zijn nog veel meer soorten, waarvan de linkjes onder dit artikel beschreven staan.

Close-up van een klemnaaf

Zo werkt een klemnaaf

Een klemnaaf is een samenstelling van onderdelen waarmee je een as en een naaf verbindt. Je hebt dus de naaf (de buitenkant) en de as die daar in moet. Die twee moeten vast komen te zitten. Door de schroef in de klemnaaf aan te draaien, klemt deze aan de binnenkant en aan de buitenkant.

Normaal gesproken heb je een as met een spiebaan. Dan heb je de naaf daar omheen. In die naaf heb je normaal gesproken een inkeping voor de spie waarmee je voorkomt dat de naaf gaat draaien. Als je dit niet hebt, gebruik je een klemnaaf. Deze monteer je dan tussen de as en de naaf. Als je de schroeven van de klemnaaf vastdraait, drukt de klemnaaf naar buiten, maar tegelijk ook naar binnen.

Productspecialist Eerjan tekent de verdeling van de krachten in een klemnaaf.

Misschien denk je dat je het geheel ook kunt lassen. Dat klopt, maar dan heb je wel een probleem wanneer deze weer een keer los moet. Kun je er dan bij? Heb je een flex tot je beschikking en krijg je het geheel weer netjes los? Daarom gebruiken we dus een klemnaaf.

De onderdelen van een klemnaaf

De drie onderdelen van een klemnaaf zonder schroeven.

Als we de klemnaaf uit elkaar schroeven, zie je dat hij uit drie delen bestaat. Er is een binnenbus, een buitenring en aan de bovenkant nog een binnenbus. Deze loopt conisch toe en de onderste binnenbus loopt tegengesteld. We zetten de klemnaaf weer in elkaar door de ring over de onderste binnenbus heen te zetten, de bovenste binnenbus daar weer in te zetten en vervolgens de schroeven er weer in te draaien. Als je aan de bovenkant de schroef erin draait, trek je de onderdelen naar elkaar toe. De binnenbussen trekken naar binnen, waardoor de ring naar buiten gaat.

Je ziet dat je hier bouten hebt die je gebruikt voor het vastdraaien. Daartussen zie je ook nog andere bouten zitten. Het vastzetten doe je door de schroeven kruislings met je momentsleutel aan te draaien. Dit moet met een bepaalde kracht.

Productspecialist Eerjan houdt twee onderdelen van een klemnaaf voor zich uit.

Een klemnaaf demonteren

Als je een klemnaaf wilt demonteren, pak je een van de gaten die naast de normale bevestiging zit. Daar draai je hem in vast en dan trekt hij hem automatisch weer vanuit het huis en vanuit de naaf. Op deze manier kun je hem zowel demonteren als monteren. Dat is een groot voordeel ten aanzien van lassen.

Kun je hem vaker dan één keer gebruiken? Absoluut! Demonteren, eventueel een nieuw kettingwiel eromheen, naaf erin en vastzetten.

Dit zijn dus alle voordelen van de klemnaaf!

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.

*In deze video zijn de volgende klemnaven gebruikt:
Spanelement CAL4F3055
Spanelement CAL3F3041