Twee manieren om een kruiskoppeling te vervangen

Een kruiskoppeling vervangen kan op verschillende manieren. Bij zowel het monteren als demonteren heb je meerdere opties. In deze video laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit op twee verschillende manieren doet.

Transcriptie

Vandaag laat ik zien hoe je een kruisstuk demonteert uit een kruiskoppeling. Wat is een kruiskoppeling precies? Een kruiskoppeling gebruik je om roterende bewegingen over te brengen in een hoek. Door het kruisstuk is beweging mogelijk. Kruisstukken vind je onder andere in voertuigen en industriële toepassingen.

close-up van een kruiskoppeling
Kruiskoppeling met kruisstuk in het midden

Het kruisstuk uit de kruiskoppeling demonteren

We gaan over tot het demonteren. Aan het uiteinde van de kruiskoppeling zitten zegeringen die je verwijdert met een zegeringentang. Mocht de zegering klemmen, dan kan je met een hamer en een dopje erop tikken. Zo haal je de spanning ervan af.

De zegerringen verwijderen met een

Slaan of persen

Ik laat twee manieren zien om het kruisstuk te verwijderen. Als eerste door het eruit te slaan op de bankschroef. De tweede manier is door het eruit te persen met de bankschroef.

Met de eerste manier leg je de kruiskoppeling op de bankschroef. Je kan het met alleen de hamer eruit slaan, maar ik gebruik een dopje ertussen. Zorg ervoor dat deze over het kruisstukje heen valt. Vervolgens kan je met de tang de cup eraf halen. Hierna draai je hem om en doe je hetzelfde met andere zijde.

Beide kanten zijn eruit. Nu kan je door te kantelen de gaffel eraf halen.

De tweede manier is om met een dopje de koppeling tussen de bankschroef eruit te drukken. Let er wel goed op dat de dop aan de grote zijde goed vrij is. Op deze manier pers je het kruisstuk er eenvoudig uit. Gebruik vervolgens weer de tang om het cupje eruit te krijgen. Wat je in dit geval ziet, is dat een aantal naalden eruit gevallen zijn. Deze gaan we niet weer gebruiken, maar met montage is het goed om op te letten dat alle naalden goed zitten. Nu gaan we naar de andere zijde, doordat het goed doorgedrukt is kan ik hem er zo uit halen.

Een nieuw kruisstuk monteren

We gaan nu een nieuw kruisstuk monteren. Het vetnippeltje zit er nog niet op, dat ga ik eerst doen. Het beste is om een sleutel te gebruiken. Die heb ik nu niet dus gebruik ik een tang.

Voor het monteren haal ik de cupjes eraf. Daarnaast is het goed om te kijken of de gaffel schoon en onbeschadigd is. De gaffel kun je met behulp van een schroevendraaier schoonmaken. Mochten er beschadigingen zijn dan kan je deze met een vijl bijwerken. 

Het kruisstuk breng je zonder de cups in de gaffel. Vervolgens breng je handmatig de cups aan, let er goed op dat alle naalden nog goed zitten.

Monteren door de persen

Wil je hem voor de montage persen, dan plaats je hem tussen de bankschroef. Vervolgens druk je hem door. Met een dopje ertussen kan je de cup goed doorpersen. Pers de cup voorbij de zegeringgroef. Hierna kan je de zegering met een zegeringtang weer aanbrengen. Hierna kan je de andere zijde vast persen en weer een zegering plaatsen.

Monteren met een hamer

De tweede manier is het aanbrengen met een hamer. De gaffel plaats je weer op z’n plek. De cup breng je aan met de hand en vervolgens sla je met de hamer en een dopje de cup erdoorheen. Hierna kun je de zegering plaatsen. Draai de kruiskoppeling vervolgens om en doe het opnieuw. Belangrijk is om altijd nieuwe zegeringen te gebruiken. Bij het verwijderen kunnen deze beschadigen.

Haal de spanning eraf

Het nieuwe kruisstuk zit nuop z’n plek. Hij beweeg echter nog niet soepel. Door met een hamer op de verschillende kanten te slaan, haal je spanning er vanaf. Je merkt dat de koppeling daarna een stuk soepeler draait.

Het kruisstuk smeren

Het enige wat je nog moet doen is het vet spuiten. Sluit een vetspuit aan op het vetnippeltje. Pers vervolgens vet in totdat het aan de zijkant van het kruisstuk komt. Op dit moment weet je dat er genoeg vet in zit. Maak vervolgens het overtollig vet schoon met een papiertje.

Op deze manier kan je eenvoudig een kruisstuk vervangen van een kruiskoppeling.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen, opmerkingen of misschien een andere manier om een oliekeerring te demonteren? Laat het gerust weten als reactie onderaan deze pagina. Heb je hulp nodig bij een andere technische vraag, neem dan contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:
Kruisstuk 065 ZS 19x48mm EDS13065005
Koppeling boring Ø25mm EDS08065121

Lees ook:
Hoe (de)monteer je een oliekeerring?
Hoe monteer je een snijring op een leiding?
Hoe (de)monteer ik een AMP-stekker?