Toroidale lager weerstaat zwaarste belastingen

Met het FAG toroidale rollenlager TORB presenteert Schaeffler een nieuw lagertype dat zeer geschikt is voor zware belastingen. Het betreft hier een hoekinstelbaar rollenlager in X-life-kwaliteit, dat beschikt over lange, licht gebolleerde rollen. De TORB realiseert een los-vast-lagering significant betrouwbaarder en economischer.

Een goed loslager is van groot belang bij constructies met lengte-uitzetting door temperatuur in combinatie met uitlijnfouten. FAG toroidale rollenlagers TORB zijn voor deze situaties ideaal, in combinatie met een pendelrollager als vastlagering. De TORB combineert de hoekinstelbaarheid van een pendelrollager met de axiale verschuifbaarheid van een cilinderrollager of naaldlager. Omdat deze axiale verschuiving binnen het lager optreedt gaat dit gepaard met vrijwel verwaarloosbaar kleine wrijvingskracht. Het programma FAG toroidale lagers TORB bestaat uit 8 afmetingenseries. Ten opzichte van een standaard los-vast-lagering worden hierbij hogere draaggetallen en kleinere inbouwafmetingen gerealiseerd.

Probleem uitwisselen

FAG toroidale rollenlagers TORB vangen in het lager tussen loopbanen en wentellichamen grote axiale lengte-veranderingen op. Zelfs bij deze grote axiale verplaatsingen blijven de rollenrijen in het pendelrollager dat als vastlager fungeert symmetrisch belast. TORB dempt de axiale trilling van het complete systeem Dit leidt tot een minder hoge belasting op het pendelrollager, en heeft derhalve een positief effect op de levensduur van het gehele systeem. Deze kan meer dan verdubbelen, waarbij de totale bedrijfskosten (TCO) dankzij gehalveerde stilstandtijden en gereduceerde onderhoudskosten dalen.

Uitwisselbaarheid is geen probleem, aangezien TORB-lagers in dezelfde afmetingenseries worden vervaardigd als normaal gebruikelijke loslagers zoals cilinderrollagers of pendelrollagers.

Twee uitvoeringen voor zeer hoge belastbaarheid

Toroidale rollenlagers bestaan in 2 uitvoeringen, namelijk volrollig of als lager met een kooi. Ze bieden bij geringe afmetingen een zeer hoge radiale belastbaarheid, ook bij het opvangen van uitlijnfouten of axiale verschuivingen. Vooral de belastbaarheid van de volrollige uitvoering met toevoeging V is uitermate hoog.

De concaaf vormgegeven loopbanen van binnen- en buitenring liggen centrisch ten opzichte van het midden van het lager. De op elkaar afgestemde loopbaanprofielen zorgen voor een optimale spanningsverdeling in het lager en een wrijvingsarme loop, De rollen zijn zelfcentrerend, dat wil zeggen dat ze altijd die positie innemen waarbij de belasting over de gehele rollenlengte verdeeld is. Dit gebeurt ook wanneer de ringen ten opzichte van elkaar verschoven of gekanteld zijn.

Lange gebruiksduur

FAG-Toroidale rollenlagers TORB onderscheiden zich door hoge betrouwbaarheid en lange gebruiksduur. Standaard zijn ze maatstabiel tot een bedrijfstemperatuur van 200 °C. De volrollige variant met toevoeging V wordt dankzij haar hoge belastbaarheid onder andere in continu-gietmachines toegepast.

Naast gebruik in de staalindustrie vinden deze lagers toepassing in transportsystemen, papiermachines (bijv. in droogcilinders), scheepsaandrijvingen, grote ventilatoren, textielmachines, steenbrekers, in de levensmiddelenindustrie en in landbouwmachines.

 X-life – premium kwaliteit voor wentellagers

X-life is de kwaliteitsaanduiding voor bijzonder hoog belastbare producten van INA en FAG. Ze blinken uit door lange levensduur, dankzij hogere dynamische draaggetallen. De hogere belastbaarheid is het resultaat van gebruik van de modernste fabricagetechnieken en verbeterde inwendige constructie. Dit leidt tot nauwkeuriger bewerkte oppervlakken en optimaal op elkaar afgestemde contactvlakken en daarmee tot een ideale lastverdeling in het lager. Ook de nieuwe FAG toroidale rollenlagers TORB worden in X-life kwaliteit vervaardigd, waardoor ze ten opzichte van vergelijkbare premium producten van concurrenten tot 15% hogere draaggetallen bezitten.

Torb lagertype

Meer INA/FAG lagers bij INDI.nl