Taperlock of boring? De beste keuze voor je asbevestiging

Om een v-snaarschijf of kettingwiel aan een as te bevestigen, ligt het gebruik van een taperlock of een boring voor de hand. Welke mogelijkheid is beter? Op deze veelgestelde vraag bestaat helaas geen eenvoudig antwoord. In dit blog leg ik de voor- en nadelen van beide oplossingen graag aan je uit, zodat je een goede afweging kunt maken voor jouw toepassing. Een kleine verrassing: er zijn nog meer opties denkbaar. 

Een boring: sterk maar minder nauwkeurig 

Het voordeel van een boring is dat deze zeer sterk is. Als nadelen van dit systeem worden de soms onnauwkeurige aansluiting op de as genoemd. Deze is dan te ruim, te krap, of er ontstaat na verloop van tijd speling. Is de speling te ruim, dan ontstaat er onbalans, waarbij de inbusboutjes dit nog verergeren. Een nadeel is dat een bewerking extra geld kost en de levertijd daarbij meestal twee werkdagen is. 

In ons assortiment hebben wij echter vele kettingwielen die direct een juiste boring hebben met spiebaan en 2x tapgat, bijvoorbeeld artikel  SE123025. Deze zijn op voorraad te bestellen en kun je gelijk monteren.  

Een ander voorbeeld is het artikel SE1230. Deze is voorzien van een voorboring van 16mm, maar kan in onze werkplaats aangepast worden tot een maximale boring van 48 mm met spiebaan en tapgat. 

Het taperlock-systeemfoutloos maar duur 

Een taperlock (klembus) is een taps toelopende (conische) bevestigingsconstructie. Door middel van stelbouten de je precies afstelt, is de verbinding tussen de naaf en de as bijzonder secuur en stevig.  Dit beproefde systeem biedt flexibiliteit met de hoofdcomponent waardoor je een basisschijf op diverse asmaten kunt plaatsen. 

Een ander groot voordeel is dat er bij het bevestigen geen axiale uitlijnfouten ontstaan. Taperlocks zijn gestandaardiseerd en zijn zeer eenvoudig te monteren en demonteren. Doordat je bij een versleten snaarschijf de taperlock vaak opnieuw kunt gebruiken, zijn ze bovendien kostenbesparend. Enig nadeel is dat de combinatie van een schijf met klembus iets duurder is dan een standaard boring. 

Op onze website vind je een hele range taperlock kettingwielen en v-snaarschijven. De 100A1TL is een mooi voorbeeld. Deze hebben een voorbewerkte conus in het midden waarin een taperlock klembus als de 161025TLKR past. Hierdoor heb je direct een combinatie die op je as past. 

Spanelementen als derde optie 

Nu denk je misschien, dat is al keuze genoeg. Maar er bestaat nog een verrassende andere mogelijkheid om een as met een schijf te verbinden, namelijk met spanelementen. Met spanelementen verbind je een rechte as met een rechte boring. Je kunt hiermee hoge koppels overbrengen, zonder dat daarbij een spie nodig is. 

Op onze website vind je een hele range spanelementen, waaronder spanbussen, krimpschijven en klemringen. Voor een as van 25 mm en een boring van 55 mm is bijvoorbeeld de KLEE025 een oplossing.  

Persoonlijke favoriet 

Zoals je leest bestaat er niet een beste oplossing. Afhankelijk van de toepassing en wensen zijn er diverse opties mogelijk. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar een oplossing met een taperlock. Dit voornamelijk om het gemak en snelheid van montage en demontage. Bij assen zonder mogelijkheid voor een spiebaan zijn de spanelementen de meest ideale oplossing. 

Mocht je nog vragen hebben over de beste oplossing voor jouw toepassing, stel hem hier onder het artikel. Heb je een andere technische vraag, neem dan gerust contact op. Ik of een van mijn collega’s helpt je graag verder.    

Lees ook:
Hoe monteer je een taperlock klembus op een pulley?
Hoe (de)monteer je een lager in een lagerblok?
Wat is een klemnaaf en wanneer gebruik ik deze?
Veilig v-snaren uitlijnen