Kracht vs Koppel bij een flexibele koppeling

Vaak worden kracht, vermogen en koppel door elkaar gehaald binnen aandrijftechniek. Onlangs kreeg ik, als productspecialist aandrijftechniek, een vraag binnen over dit onderwerp. Een mooi moment om deze case samen te behandelen.

Klantcase

“Ik heb een 1.5kW elektromotor en wil een as aandrijven. Welke koppeling heb ik hiervoor nodig? Ik wil graag een taperlock klembus-uitvoering voor gemakkelijke montage.’

Voor het gemak gaan we uit van een HABIX-klauwkoppeling van Desch zoals hieronder afgebeeld. Deze is bouwgelijk aan Rotex.

De eerste vraag die ik een klant stel, is: welk toerental draait de motor en wat zijn de asmaten van de beide zijden? In dit geval 1.500 toeren, bij asmaten van 20mm links en 30mm rechts. In de tabel van de leverancier kom ik nergens een tabel met vermogen tegen. Deze gebruiken allemaal het koppel om op de juiste bouwgrootte te komen.

Koppelformule

Met de koppelformule T = (P x 9.550) / n kun je het vermogen berekenen.

  • T = Koppel
  • P = Vermogen
  • 9.550 = Een gegeven waarde
  • N = Aangedreven toerental

In dit geval is de formule dus: T = (1.5 x 9.550) / 1.500 

Dit gaat worden: 
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”18″]

T = 9.55 Nm

Volgens de onderstaande tabel zou een bouwgrootte 19 kunnen volgens het koppel. We gebruiken altijd de ‘nominal’ koppel in verband met standtijd van de koppeling. De grootste asmaat gooit echter roet in het eten. Door de tweede asmaat van 30 millimeter gaan we automatisch naar een koppeling met bouwgrootte 42 (zie onderste tabel).

De oplossing

Voor deze klant hebben we de volgende onderdelen geselecteerd:

  • 2 x HWT342 (koppelingshelft)
  • 1 x 161020TLKR (taperbus met boring 20mm en spiebaan)
  • 1 x 161030TLKR (taperbus met boring 30mm en spiebaan)
  • 1 x HW954292 (verbindende kunststof ster zodat beide metalen helften elkaar niet raken)

De volgende morgen kon de klant zijn aandrijving gebruiken en het werk weer gedaan worden. Kom je er zelf niet uit? Neem dan vooral contact op met mij of een van mijn collega’s bij INDI.

Meer blogs van mij lezen? Dat kan hier!