Door regelmatig een servicebeurt aan je benzinemotor uit te voeren, verleng je levensduur. In deze video legt onze productspecialist Eerjan uit hoe je een servicebeurt uitvoert. Hij ververst de olie, vervangt het luchtfilter, monteert een nieuwe bougie en geeft uiteraard handige tips.
Transcriptie
Vandaag voeren we een servicebeurt uit aan een bezinemotor. Waarom is een servicebeurt belangrijk? Van elke motor die draait slijten de onderdelen. Op het moment dat ik de motor aan zet en er zit olie in, dan slijten bijvoorbeeld de rukaslagers en zuigerveren. Door olie te gebruiken smeer je de diverse onderdelen.
Het slijpsel wat van de onderdelen komt, komt vaak ergens onderin de carter terecht. Door regelmatig je olie te verversen verwijder je dus ook het bezonken slijpsel. Hiermee verleng je de levensduur van de motor.
Bij iedere motor zit een operator’s manual waarin staat wanneer je de servicebeurt moet uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld bij het eerste gebruik zijn, na vijf uur en vervolgens na iedere 50 uur. Controleer daarom even om de hoeveel tijd je een servicebeurt moet uitvoeren en welke handelingen je daarbij moet doen.
In dit geval hebben we een Briggs-motor die ik voor een waterpomp gebruik. We gaan de olie verversen en het luchtfilter en de bougie vervangen.
Begin met een schone motor
Voordat je begint is het belangrijk dat je motor schoon is. Op deze motor zit een hoop stof en rommel. Om deze schoon te maken pak ik een luchtslang en blaas ik hem helemaal af. Dit is het beste om te doen wanneer alles nog gemonteerd is. Hierbij richt ik mij in het bijzonder op het luchtfilterhuis, rond de bougie, de vulplug en alle ruimte daar boven.

We laten nu de motor een paar minuten draaien zodat de olie verdunt en we deze straks eenvoudig uit de carter kunnen halen. Zo’n 2 tot 4 minuten is voldoende. Zorg er wel voor dat de olie niet te warm is anders is de motor te warm om mee te werken (houd deze onder de 50 °C).
Het olie-afzuigapparaat
Om de olie uit het blok te halen gebruik ik een olie-afzuigapparaat. In de doos zit een trechter een reservoir met het pompje en de slang. Bij de slang zit een hulpstukje om deze af te klemmen. De slang moet goed door beide kanten van het klepje heen. Zorg ervoor dat deze ongeveer halverwege de slang zit zodat je genoeg ruimte hebt. Aan de ene kant doe je de slang in het reservoir en de andere kant in de motor. De deksel van het reservoir doe je omhoog voor het pompje. Deze schroef je er recht op om vacuüm te creëren.
Zorg voordat je begint met sleutelen dat je de bougiekap van de motor haalt. Zo kan de motor niet onverwacht starten. Ik haal ook de plug van de motor af en breng de slang naar binnen.

Op het moment dat ik het klipje los doe, zie je de slang meteen olie aanzuigen. Zo blijf je net zolang pompen totdat de olie uit het blok gehaald is. Als de olie uit de motor is, zet je het klipje weer vast en haal je de slang uit de motor. Handig om te weten is dat het reservoir geen opslagcontainer is. De olie die we uit de motor hebben gehaald, zetten we in het kannetje wat leeg is en waar we de andere olie uithalen. Het reservoir is ook niet geschikt voor benzine.

Welke olie heb ik nodig?
Qua olie heb ik twee verschillende soorten een: SAE30 en 5W30. Het verschil tussen de olie heeft te maken met het temperatuurbereik. Een SAE30 is geschikt voor zomerse temperaturen voor bijvoorbeeld een gazonmaaier. In dit geval hebben we het over een waterpomp. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden op de ijsbaan om water op de ijsbaan te pompen. Als je deze wil starten bij temperaturen onder 0 °C dan is dat lastiger.

Daarom gebruiken we 5W30: een synthetische olie die een groter bereik van -8 °C tot 38 °C. De specificaties van je motor geven meestal aan hoeveel olie er in het motorblok moet. In deze motor gaat 0,6l olie in. De SAE30 is voorbereid op 0,6l, omdat deze vaak voor gazonmaaiers gebruikt wordt. Van de 5W30 heb ik een literverpakking en ik wil graag 0,6l in de motor. Daarvoor heb ik een maatbeker met lange schenktuit meegenomen. Op de zijkant van de olieverpakking staat ook de maatverdeling. Dus we gaan hem vullen naar 0,6l.
Om de motor goed te kunnen vullen heb ik hem iets schuin gezet. Zo kom je makkelijker bij de vulopening. Maar niet te schuin, want dan kan de motor overstromen bij een te volle tank. Na het vullen controleer je nog even of de motor goed gevuld is door hem van zijn bokje af te zetten, daarna breng je de vulplug weer aan. Op het moment dat je deze erin draait en controleert, zie je of er voldoende olie aan de plug zit. Deze plug is door de lage positie al enigszins ingericht op de 0,6l.

Het luchtfilter vervangen
De volgende stap is het verwisselen van de luchtfilter. Bovenaan haal je de handmoer van het filterhuis. Daaronder zit nog een moer voor het filter. Deze is van flexibel rubber waarmee die hem klemt, zodat het filter niet zomaar lostrilt. Bij deze servicebeurt hebben we ervoor gekozen om alles te vervangen, oftewel de oude gaat eraf en de nieuwe gaat erop.

Schroef vervolgens het luchtfilter weer goed vast, niet te los en niet te strak. Is je luchtfilter nog niet toe aan vervanging? Dan kun je het luchtfilter ook van binnenuit schoonspuiten met de luchtslang en het buitenfilter kun je wassen met een beetje zeepwater. Zorg ervoor dat die weer goed droog is voordat je deze monteert. We zetten vervolgens de kap weer op het huis en draaien ook de moer weer vast.
Het verwijderen van de bougie
Dan vervangen we in deze servicebeurt ook de bougie. We hebben een nieuwe bougie en een bougiesleutel en nu ga ik de bougie losdraaien. Je ziet dat deze redelijk ver is weggewerkt. Daarom gebruik ik een lange bougiesleutel van Briggs. Terwijl je de bougie verwijdert kun je direct zien of deze er goed uitziet. Daaraan kun je zien wat de staat van je motor is. Ik pak een nieuwe bougie en schroef deze er weer terug op.

De bougiekap zit weer vast, we hebben het luchtfilter vervangen, de olie ververst en een nieuwe bougie gemonteerd. Daarmee is de servicebeurt volbracht. Op deze manier voer je eenvoudig een servicebeurt uit voor een benzinemotor.
Heb je vragen?
Heb je hier vragen of opmerkingen over? Zet deze dan in de comments of neem even contact met ons op. wij helpen je graag!