Hoe vervang je een motorflens?

Soms heeft de motorflens op je elektromotor niet het juiste formaat voor je toepassing. Gelukkig hoef je geen volledig nieuwe motor kopen met de juiste flens, je kunt deze ook vrij eenvoudig vervangen. Hoe je dit exact doet laat productspecialist Eerjan je hier zien.

Waar moet je op letten?

Als eerste is het goed om te weten dat niet iedere flens op iedere motor gemonteerd kan worden. Dit verschilt namelijk per merk en bouwgrootte. Op je motor zit een typeplaatje waar de bouwgrootte staat aangegeven. Let hier goed op. In mijn geval is de flens van hetzelfde merk als de motor.

Eerjan wijst op de typeplaat op der zijkant van de elektromotor met daarop ook de bouwgrootte aangegeven

De motorflens demonteren

Voor het demonteren gebruik ik een inbussleutel. Er zitten in totaal vier bouten op de motor die ik los moet draaien. Daarnaast verwijder ik de spie. Pas daarbij op, want de spiebaan zelf is scherp. Bij het monteren dek ik deze af om beschadigingen te voorkomen, dat ik nu nog niet. Ik leg de elektromotor op z’n achterkant om demontage makkelijker te maken.

Eerjan draait de bouten van de motroflens los

Nu de bouten los gedraaid zijn haal je de motorflens eraf. Mocht dit wat moeizaam gaan, dan kun je met een schroevendraaier een beetje ruimte maken. Forceer het niet, met een klein beetje kracht geeft de flens als het goed is al mee.

Eerjan verwijdert de flens met behulp van een schroevendraaier

De nieuwe motorflens monteren

Nu de oude flens eraf is, is het tijd om de nieuwe flens te monteren. Zoals ik eerder aangaf is het goed om de spiebaan af te schermen. Hiervoor gebruik ik een stukje papier met wat olie. Deze wikkel ik om de spiebaan heen. Vervolgens kan je de flens eroverheen laten glijden. Let hierbij op dat de bouten goed uitgelijnd zijn.

Eerjan plaatst wat ingeölied papier op de spie om deze te beschermen
Eerjan brengt de nieuwe motorflens aan op de elektromotor

Vervolgens maak je de flens vast met de inbussleutel. Denk er hierbij om dat je de verschillende bouten geleidelijk aandraait. Mocht je een kant als eerste te strak aandraaien dan kan de flens scheef komen te zitten. Na het bevestigen van de bouten kan je de motor weer aan doen en testen.

Het vastdraaien van de bouten in de nieuwe flens

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Elektromotor 0,12kW

Lees ook:

Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Zo kies je de juiste wormwielkast bij een elektromotor
Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor