Hoe vervang je de flens van een wormwielkast?

Het kan voorkomen dat je een elektromotor op je wormwielkast wilt aansluiten, maar dat de flens te groot of te klein is. Een nieuwe kast of motor kopen is een optie, maar eenvoudig de flens vervangen is een beter alternatief. In deze video laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet.

De flens demonteren wormwielkast

Voor het demonteren gebruiken we een inbussleutel en een speciale lager- (de)montageset. Met de set demonteren we de oliekeerring om deze vervolgens in de nieuwe flens te zetten.

Een lager demontageset van BETEX
Lager (de)montageset

Als eerste leggen we de wormwielkast op zijn rug. Er zit namelijk olie in die kan vrijkomen bij het demonteren van de keerring. Hierna pak je de inbussleutel om de bouten los te draaien.

Het demonteren van de flens met behulp van een inbussleutel

Mocht de flens na het losmaken van de bouten nog niet helemaal loskomen, dan kun je een schroevendraaier gebruiken om hem los te krijgen. Let hierbij wel op dat je niet te veel kracht gebruikt zodat je beschadiging voorkomt. Als je de flens eraf haalt, zie je ook een laagje olie. Zoals gezegd is dit de reden dat we de flens op zijn rug hebben gelegd.

Eerjan gebruikt een schroevendraaier om de flens los te maken
De olie in flens op de oliekeerring

Nu de flens is losgemaakt kunnen we de keerring gaan demonteren. Op de keerring zelf staat de maat. In dit geval een 30, 47, 7. Hiervoor pakken we de juiste bus uit onze demontageset. De flens bevestig ik op een bankschroef. Hiervoor gebruik ik beschermbekken om beschadiging te voorkomen. Vervolgens pak je de bus, plaats je deze op de keerring en sla je deze er voorzichtig doorheen.

Eerjan wijst de keerring aan met het nummer zichtbaar
Eerjan slaat met een terugslagvrije hamer op de doorslag om de keerring te verwijderen

De flens monteren

Voordat we de flens kunnen monteren, plaatsen we eerst de oliekeerring. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij het demonteren. Eerst breng je de keerring aan in de nieuwe flens met een beetje olie en vervolgens sla je deze er met de bus en een hamer voorzichtig in de wormwielkast.

Monteren keerring

Hierna kunnen wij de flens op de wormwielkast plaatsen en de gaten uitlijnen. Vervolgens pak je de bouten en draai je deze met de inbussleutel weer vast.

Eerjan draait voor de montage van de flens de bouten vast in de wormwielkast
De nieuwe flens is op de wormwielkast gemonteerd
Resultaat nieuwe flens

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Wormwielkast
Motorflens
Lager montageset

Lees ook:

Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Zo kies je de juiste wormwielkast bij een elektromotor
Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor