Hoe verander ik de draairichting op een 230V elektromotor?

Regelmatig krijgen onze productspecialisten de vraag of de draairichting van een 230V elektromotor te veranderen. Het antwoord: ja dat kan in veel gevallen. In deze video legt Eerjan uit hoe je de draairichting omkeert.

Transcriptie

Kan ik de draairichting van mijn 230 volt elektromotor aanpassen, ofwel omdraaien? Vandaag gaan we kijken of we de draairichting van een elektromotor kunnen aanpassen en hoe we dat dan doen.

Een kijkje onder de kap

Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt, zien we dat de v-snaar door de motor rechtsom aangedreven wordt. Nu is de vraag of we de draairichting kunnen aanpassen. In dit geval kan dat. Check daarvoor wel de gebruiksaanwijzing van jouw elektromotor. Kijk goed naar de beschrijving hoe het moet. Wij moeten de bovenste kap los draaien. Als je de condensatoren aan de kant haalt, kun je de kabels zien.

eerjan opent de kap van de 230V elektromotor

Het mooie is dat we in de kap kunnen zien hoe we de draairichting aan kunnen passen. Je ziet hier plaatjes staan en we gaan in de motor kijken hoe de plaatjes zitten.

De draairichting veranderen

We zien nu de plaatjes die ertussen zitten. Kijken we naar de afbeelding onder het deksel dan zien we dat de draairichting in dit geval linksom is. We gaan de plaatjes omzetten en dan zullen we zien dat de draairichting veranderd is.

De afbeelding onder de kap geeft de verbindingen aan om de draairichting aan te passen
De plaatsjes voor de aanpassing

We halen de plaatjes er even af en draaien deze een kwartslag. Daarna zetten we de kabeltjes er weer aan en schroeven deze weer vast. We zetten de condensatoren weer op hun plek en monteren de kap er weer op.

De verbinden aan de condensatoren zijn een kwartslag gedraaid om de draairichting van de motor om te keren

Je hebt gezien dat we qua kabels niets anders hebben aangesloten. We hebben alleen de plaatjes anders neergezet. We steken de stekker erin en als het goed is draait de elektromotor de andere kant op.

Missie geslaagd! Zo verander je de draairichting van een 230 volt elektromotor.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op bij andere technische vragen.

Bekijk ook onze video ‘Één of twee condensatoren op een elektromotor?