Hoe sluit je een 3-fase elektromotor aan?

Een 3-fase elektromotor levert een groot vermogen. Om deze aan te sluiten moet je rekening houden met vier draden en over het juiste gereedschap beschikken. In deze video laat onze productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet.

Transcriptie

Om de elektromotor aan te sluiten heb je naast de motor en een kabel nog het volgende nodig: een striptang, ontmantelgereedschap, kabelschoentjes, kabelschoentang en een boormachine om de schroefjes los te krijgen.

Gereedschap Elektromotor

Op het typeplaatje van de elektromotor vind je meer informatie over de motor. In dit geval zie ik dat het een 230/400V motor is en dat de aansluiting in ster geschakeld moet worden. Wanneer ik de klemmenkast open maak, zie ik aan de binnenkant hoe de plaatjes moeten zitten bij een steraansluiting.

Elektromotor kap

Voor de aansluiting is het goed om te weten welke ader je waarop moet aansluiten. In het geval van deze steraansluiting: gebruik geel voor de aarde, wit voor de U1, groen voor de U2 en bruin voor de U3.

De kabel demonteren

Als eerste haal je de mantel om de kabel. Dit kan met een stanleymes maar het gaat beter met ontmantelgereedschap. Deze stel je in op de kabel en draai je er eenvoudig omheen. Vervolgens trek je de buitenmantel gemakkelijk eraf.

Demonteren kabel

Aan de binnenkant zit dan nog een beschermlaag om de aders heen. Deze kan je met een tang eenvoudig verwijderen. Let hierbij wel op dat de aders niet beschadigd raken.

Verwijderen beschermlaag

Na het verwijderen van de beschermlaag verwijder je de mantels van alle aders.

Mantels verwijderen

De 3-fase elektromotor aansluiten

Nadat je de kabels ontbloot hebt monteer je de kabelschoentjes. Deze schuif je er eenvoudig overheen en sluit je met de speciale kabelschoentang vast.

Bevestigen kabelschoen

Naast de vier aders zit er nog een extra kabel aan de binnenkant. Dit is een ontstoringskabel voor de EMC in het geval je een frequentieregelaar wilt gebruiken. Ik ga dit in een toekomstige video doen, dus sluit ik deze samen met de aarde aan.

Kabel EMC

Zoals eerder aangegeven sluit ik de aders als volgt aan: geel voor de aarde, wit voor de U1, groen voor de U2 en bruin voor de U3. Na het vastmaken van de aders bevestig je de kap weer op de motor in is hij volledig aangesloten.

Aansluiten aders

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Elektromotor
Adereindhulstang
Adereindhuls
Kabelstripgereerdschap

Lees ook:

Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Wanneer gebruik ik een 7 of 13-polige stekker?