Hoe monteer je een voorzettrap?

Het aantal omwentelingen die je elektromotor maakt, kun je vertragen met een wormwielkast. De mate van vertraging zijn echter beperkt door de eigenschappen van de kast. Voor een nog grotere vertraging is een voorzettrap een handig hulpmiddel. Hoe deze vertragende trap werkt en hoe je deze monteert, laat productspecialist Eerjan zien in deze video.

Hoe werkt een voorzettrap?

De voorzettrap gebruik je om een vertraging toe te passen tussen je elektromotor en de wormwielkast. Het model dat ik gebruik heeft een vertraging van 1 op 3. Dit staat aangegeven op het plaatje op de trap zelf. Vervolgens vertraagt de kast die ik gebruik nog eens 1 op 50. In totaal kom ik dus op een vertraging van 150 uit.

Voorzettrap i=3 105/11 met het typeplaatje zichtbaar
Voorzettrap
De wormwielkast met het typeplaatje zichtbaar
Wormwielkast

De flens van de wormwielkast vervangen

Om de voorzettrap passend te krijgen op de flens van mijn wormwielkast ga ik de flens vervangen. De huidige flens die erop zit past niet, dus heb ik een andere maat flens besteld. Ben je nieuwsgierig hoe je de flens vervangt, lees dan het blog ‘Hoe vervang je de flens van een wormwielkast?

Motor, flens en trap zichtbaar op de werkbank

De voorzettrap monteren

Bij het monteren van de voorzettrap op de wormwielkast moet je goed kijken hoe de bouten zijn uitgelijnd. In mijn geval wil ik dat de trap mooi rechtop in het verlengde van de kast staat. In dit geval kan ik hem er zo opschuiven.

Eerjan schuift de voorzettrap voor de wormwielkast waarna deze vastgedraaid kan worden

Na het opschuiven van de voorzettrap breng je de bouten aan. Kijk goed welke bouten je waar nodig hebt. De bovenkant van de voorzettrap heeft een versmalling bij de bouten. De onderkant is wat breder, hiervoor gebruik ik langere bouten. Op sommige plekken kan ik er wat minder goed bij en daarom gebruik ik een ringsteeksleutel.

Eerjan draait de bouten aan met een sleutel

De voorzettrap op de motor monteren

Na het vastmaken van de voorzettrap op de wormwielkast monteren we deze op de elektromotor. Om dit eenvoudig te doen leg ik de motor op zijn rug. Laat de trap inclusief kast voorzichtig over de motor heen zakken. Let hierbij ook weer goed op de uitlijning. Vervolgens bevestig je de bouten en draai je ze aan. Denk ook hierbij weer aan de juiste lengte van de bouten.

Eerjan kijkt of de boutgaten op de voorsettrap en de elektromotor goed uitlijnen voordat de bouten geplaatst kunnen worden.
Aandraaien bouten motor

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Wormwielkast
Motorflens
Lager montageset
Voorzettrap i=3 105/11

Lees ook:

Zo kies je de juiste wormwielkast bij een elektromotor
Hoe verander ik de draairichting op een 230v elektromotor
Hoe vervang je de flens van een wormwielreductor
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?