Hoe monteer je een taperlock klembus op een pulley?

Een taperlock klembus is een handig middel om een pulley (snaarwiel) op een as te monteren. Hoe je dat doet, legt onze productspecialist Eerjan stap voor stap in deze video aan je uit. 

Transcriptie

Vandaag laat ik zien hoe je een taperlock kunt monteren op een as met behulp van een pulley.

Om te beginnen heb je een as nodig, een pulley en in dit geval een bus zodat je de pulley op de as kunt krijgen. Ik heb gekozen voor een pulley met een diameter van 75 mm, die geschikt is voor een taper bush 1108. Het mooie van een taper bush is dat hij conisch loopt. Je kan dus maar op één manier de bus monteren.

Eerjan wijst het nummer aan op de taper bush klembus

Montage van de klembus op de pulley

Bij de binnenkant van de pulley, zie je twee kanten waar draad in getapt zit en we zien in de bus zelf twee kanten waar geen draad in getapt zit. De gaten bij de bus zelf zijn de montagegaten. Als je gaat monteren doe je de bus in de pulley en zorg je dat alle gaten op één lijn zitten.

Je schuift het vervolgens over je as heen – kijk eerst goed waar je spiebaan zit – en trekt hem goed aan. Dan pak je de schroeven en draai je ze in de montagegaten (er zijn twee montagegaten tegenover elkaar en één demontagegat). Wanneer je de weerstand voelt, klem je het vast. Dan heb je een vaste verbinding die niet meer los gaat en zeker zo goed is als een pulley die gedraaid is.

Zo monteer je met een taper bush de pulley op de as. Het mooie is dat je dit systeem kunt gebruiken voor een pulley, maar dat ze ook verkrijgbaar zijn voor kettingwielen.

*In deze video van Eerjan zijn de volgende producten gebruikt:
V-snaarschijf taperlock 1108 – 075A1TL
Klembus taperlock 1108 – 110811TLKR

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.