Hoe meet je een aandrijfketting?

Waar staat het nummer voor op een aandrijfketting? Hoe moet je precies meten tussen de pennen met een schuifmaat? En hoe zit het met de breedte van de ketting? In deze video legt onze specialist in aandrijftechniek Eerjan je uit hoe je eenvoudig een aandrijfketting kunt meten.

Transcriptie

Hoe kun je zien welk type aandrijfketting je hebt?

Vandaag laat ik jullie zien hoe je een aandrijfketting kunt meten. Als je geluk hebt, kun je op de buitenkant van de ketting een nummer zien. Dat nummer, in dit geval 08, is gestandaardiseerd. Ik weet dat 08 staat voor een halfduims ketting. Weten we dat niet, dan pakken we de schuifmaat.

Een aandrijfketting meten met een schuifmaat

Op de schuifmaat staat onderin de millimeter-verdeling weergegeven en bovenin de verdeling in inches. Met de schuifmaat meet je de afstand tussen de pennen van de ketting van hart tot. De afstand van de pennen noemen dit ook wel de steek van de ketting.

Eerjan meet de hart-tot-hartafstand tussen de pennen van de aandrijfketting met een schuifmaat.

In dit geval is mijn ketting 12,7, oftewel halfduims. Dit is dus de steek. De tweede maatvoering die belangrijk is, is de afstand tussen de binnenste platen. Je ziet hier aan de bovenkant een tonnetje zitten en daartussen ga je meten. In dit geval is het een 5/16 ketting. Dus deze ketting is een half duims maal 5/16.

Eerjan meet de breedte van de aandrijfketting met een schuifmaat.

Hoe kun een ketting vinden op onze website?

We hebben net gezien dat mijn ketting half duimsteek maal 5/16  is. Als je bij onze site kijkt bij “aandrijftechniek, zie je het kopje “kettingtechniek” en moduultandwielen” “aandrijfketting” staan. Dan klik je op aandrijfketting en daar zie je verschillende soorten kettingen staan. Zo heb je een simplex, dat is een enkele ketting. Een duplex zijn twee rijen naast elkaar en een triplex heeft drie naast elkaar. We beperken ons hier tot de simplexketting. Je klikt vervolgens bij “DIN ketting” de code die op de ketting staat aan en dan kun je kiezen uit de kettingen die beschikbaar zijn.

Een screenshot van het filter DIN-kettingen  bij de productcategorie aandrijfkettingen.

In dit geval zien we op de ketting ’08-B’. Die kun je hier onder het filter bij DIN-ketting ook vinden. Momenteel zijn er drie kettingen die daaraan voldoen.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.

Bekijk ook de video ‘Hoe werkt een schuifmaat?