Hoe en wanneer gebruik ik een verloop- of verbindingsschakel?

Hoe en wanneer gebruik je een verloop- of verbindingsschakel bij een aandrijfketting? Productspecialist Eerjan legt het je allemaal uit in deze video.

Transcriptie

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik een verbindingsschakel of een verloopschakel gebruik. Om dit te laten zien, laat ik eerst de twee soorten schakels zien.

Ik heb hier in mijn linkerhand een verloopschakel, met een pennetje en een tonnetje. In mijn andere hand heb ik een verbindingsschakel. Op het moment dat je een ketting gaat monteren – je ziet dat je kettingschakel is gebroken, of je wilt hem gewoon verbinden – dan gebruiken we een verbindingsschakel.

Verbindingsschakel
Verbindingsschakel
verlooopschakel
Verloopschakel

Een verbindingsschakel gebruiken

We pakken de verbindingsschakel en halen het visje er af. Bekijk onze video of blog “Hoe monteer of demonteer ik een ketting” om te zien hoe je dat doet. Als je het visje er afhaalt, gaan we al aan één kant van de ketting de schakel inzetten. Dan pakken we de andere kant en steken we deze door de ketting heen. Aan de achterkant heb je de opening en aan de voorkant heb je, als het ware, de kop van de vis. De vis zwemt in dit geval met de ketting mee.

Het visje hoef je niet direct over de eerste schakel heen te drukken. Je zet hem er omheen en pakt vervolgens een tangetje om hem vast te zetten. Als hij vast zit, zet je de spanning iets hoger en kun je gaan controleren of de ketting goed vast zit.

Het ‘visje’ wordt op de ketting geplaatst.

Een verloopschakel gebruiken

Wanneer je ketting gebroken is, kan het voorkomen dat je ketting te kort is. Als dit het geval is, gebruik je de verloopschakel. Als je de verloopschakel pakt, haal je eerst de splitpen eruit. Dan haal je het pennetje er uit en kun je hem om de ketting heen sluiten. Voordat we de schakel helemaal gaan monteren, is het goed om te weten dat er op het pennetje een vlakke kant zit. Eén kant is rond en de andere kant is niet helemaal rond, waardoor de pen er maar op één manier door kan.  

Het pennetje met de ronde kant van een verloopschakel

Het is dus even draaien tot je de pen aan de andere kant er weer goed uit krijgt. Dan pak je de splitpen, die je weer terugdrukt in de richting mee van het draaien.

De splitpen splijten

De splitpen splijten we weer zodat de schakel geborgd is. De ketting was te kort en dat betekent dat we nu hier naast de schakel onze verbinder kunnen zetten. Vervolgens zet je de ketting op spanning en controleer je of alles goed zit.

Zo gebruik je een verloop- of verbindingsschakel bij een aandrijfketting.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.