Hoe (de)monteer je een lager in een lagerblok?

Bij INDI krijgen we regelmatig de vraag: ‘Hoe monteer of demonteer ik een lager in een lagerblok?’ Daar geven we antwoord op in dit blog, of bekijk voor het gemak de handige video.

Allereerst heb je natuurlijk een lagerblok nodig. Wij gebruiken hiervoor de lagerblok staand 25mm. Deze kenmerkt zich door de uitsparingen aan beide kanten van het lager. Dat zijn de uitsparingen waardoor je het lager naar buiten en binnen kunt halen. Als eerste moet je zorgen dat je je as demonteert en handschoenen aantrekt.

Je hebt een beetje houvast nodig, maar als het goed is zit je lagerblok vast op je machine. Pak vervolgens een stuk gereedschap. In ons geval is dat een vijl, dit werkt prima. Deze steek je door het lager en je duwt deze omhoog zodat het lager begint te kantelen. Dit doe je tot je merkt dat het lager gemakkelijk draait. Door de uitsparingen kun je hem er zo uit pakken.

Als je een nieuw lager wil monteren, zet je je ring aan de voorkant en kantel je hem met je gereedschap weer terug in het lagerblok. Dit doe je tot hij recht zit. Klaar ben je!

Meer blogs van Eerjan lezen doe je hier. En vergeet je ook niet te abonneren op het INDI YouTube-kanaal!