Één of twee condensatoren op een elektromotor?

Zitten er één of twee condensatoren in een 230 volt elektromotor? Wat doen deze precies? En kun je later nog een aanloopcondensator in je motor monteren? In deze video legt productspecialist Eerjan het uit.

Transcriptie

Vandaag gaan we het hebben over of er één of twee condensatoren in een elektromotor van 230 volt zitten en wat deze precies doen. 

Hoe ziet de elektromotor er vanbinnen uit? 

Om dit te laten zien, gaan we eerst de binnenkant bekijken. Hiervoor ga ik het kapje eraf schroeven. We zien aan de binnenkant twee condensatoren – bedrijfscondensator en aanloopcondensator – de die verpakt zijn in een stuk schuimrubber. Als we de isolatie eraf halen, kunnen we zien hoe een condensator eruitziet. Als je de kleine condensator pakt, zie je dat er een waarde opstaat. In dit geval is dat “8uF”. Dit staat voor 8 microFarad. De grote condensator zit aan de andere kant, deze staat op “30uF”.

close-up van een 30UF aanloopcondensator

Een bedrijfscondensator en aanloopcondensator

De kleine condensator noemen we een bedrijfscondensator. De grote noemen we een aanloopcondensator. Wanneer je een lichte last hebt die gemakkelijk op gang komt, heb je aan een bedrijfscondensator genoeg. Heb je een zware last, bijvoorbeeld met een hydraulische krik die door een elektromotor aangedreven wordt, dan heb je ook de aanloopcondensator  nodig.

Wat als je geen aanloopcondensator hebt?

Bij het voorbeeld van de krik heb je de buis en de stang die de last draagt. Stel als deze last 200 kg is en je hebt geen aanloopcondensator, dan heeft de motor niet de kracht om in het begin direct die 200 kg tegen te drukken. Daar gebruik je dan weer de bedrijfscondensator voor. 

Eerjan Eringa legt het gebruik van een bedrijfs- en een aanloopcondensator uit.

Kun je een extra aanloopcondensator monteren? 

Ik krijg wel eens de vraag of je ook een aanloopcondensator extra kunt monteren. Als je geen elektricien bent, weet je niet goed wat je doet en moet je er dus van afblijven. 

Tot zover de uitleg over het verschil van een elektromotor met één of twee condensatoren.  

Eerjan Eringa legt uit waarom je niet zelf een aanloopcondensator moet monteren.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op bij andere technische vragen.

Bekijk ook onze video “Kan ik de draairichting van mijn 230V elektromotor aanpassen en omdraaien?