De opgevoerde skelter van Mastermilo

Het filmpje van Mastermilo waarin hij een motor op een skelter bouwt, is al een half miljoen keer bekeken op YouTube. Regelmatig krijgen we dan ook de vraag: welke onderdelen bestelt Mastermilo voor zijn skelter? Tijd voor een aantal vragen aan Mastermilo en een overzicht van de gebruikte onderdelen.

Hoe kom je erbij om een skelter op te voeren?

Ik had deze vraag gekregen van een kijker. Ze hadden de skelter en de motor, maar hadden geen idee hoe ze deze op moesten bouwen. Voor ons was het een onderwerp dat we al langer wilden behandelen omdat we deze vraag ook vaak via de mail krijgen.

Waarom gebruik je bepaalde onderdelen?

We hebben gekozen voor een kettingaandrijving omdat we hiermee eenvoudig de juiste verhouding van overbrenging kunnen realiseren. Verder gebruiken we lagerblokken, die zijn zelf instelbaar, waardoor zij uitlijningsfouten op kunnen vangen en ze zijn eenvoudig te monteren.

En hoe zit het met de horizontale krukas en de koppeling?

Veel grasmaaiers hebben een verticale krukas, die zijn niet erg geschikt om te gebruiken voor je skelter. Het is handig om een motor te gebruiken met een horizontale krukas. Dan hoef je geen haakse overbrenging te maken. Verder is het ook belangrijk dat je een koppeling hebt. Wij hadden het geluk dat we een centrifugaalkoppeling hadden, maar dat zit niet op alle motoren. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een V-riem te gebruiken voor je eerste overbrenging. Als een V-riem slap ligt, gaat deze slippen en gaat de skelter niet rijden. Als je deze op spanning brengt door bijvoorbeeld een extra spanrolletje, gaat de skelter rijden. Je zou dit mechanisme met een zware veer kunnen laten werken, of een hefboom met een overcenter. Op die manier heb je ook een koppeling gemaakt.

Heb je nog tips & tricks?

Zoek eerst de specificaties op van de motor die je hebt en bepaal daarna de overbrenging die je nodig hebt. Het is beter om de topsnelheid niet te hoog te maken, een skelter heeft geen vering en is erg oncomfortabel. Het is leuker als deze dan hard optrekt in plaats van een hoge topsnelheid heeft.

Waar moeten mensen echt aan denken als ze dit ook willen maken?

Zorg dat je ook kunt stoppen als je dat wil. Bouw er ook een rem op en een stopknop waar je bij kunt terwijl je rijdt. Mocht je gas dan blijven hangen om een of andere reden, dan kun je toch veilig stoppen.

Benodigde onderdelen

Handige calculator voor de aandrijving

Mocht je ander toerental, wieldiameter of andere tandwielen gebruiken, dan kun je met deze calculator berekenen wat de snelheid wordt.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”22″]

Succes met de bouw!